Επιχειρήσεις

Συμμετοχή της Λευκωσίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου

Συμμετοχή της Λευκωσίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου Φωτογραφία: Eurokinissi
Η λειτουργία της διασύνδεσης θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις

Η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στην ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, που θα συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο, είναι ευπρόσδεκτη, όπως ανέφερε CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ο Μανουσάκης τόνισε την ανάγκη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στις ρυθμιστικές αποφάσεις θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής, το οποίο θα επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία της διασύνδεσης θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η επικαιροποιημένη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η οποία διενεργήθηκε από την Exergia και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δείχνει ξεκάθαρα τα οφέλη της διασύνδεσης για τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, ένα μέσο κυπριακό νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 425 ευρώ ετησίως από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του καλωδίου, ενώ τα οφέλη για την κυπριακή βιομηχανία θα είναι πολλαπλάσια. Η Κύπρος, ως η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που δεν συμμετέχει στην ασφαλή ηλεκτρική διασύνδεση με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, θα πάψει να είναι ενεργειακά απομονωμένη.

Ο Μανουσάκης εξήγησε ότι η νέα μελέτη της Exergia, σε αντίθεση με την προηγούμενη που πρότεινε την εγκατάσταση μπαταριών στο δίκτυο της Κύπρου, καταλήγει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι η πλέον συμφέρουσα λύση. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στα νέα δεδομένα, όπως το αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για την Πράσινη Μετάβαση και το αυξημένο κόστος των μπαταριών. Η μελέτη αποτυπώνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, ενώ θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση για τους Κύπριους καταναλωτές.

Η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με την κυπριακή κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς είναι άριστη. Ο Μανουσάκης επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης λήψης των ρυθμιστικών αποφάσεων για την αποφυγή καθυστερήσεων. Ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έργο θα προχωρήσει με ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης είναι σημαντική και επιθυμητή, καθώς θα αποφέρει και έσοδα στο κυπριακό κράτος.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια κατανόησης με διάφορους διεθνείς επενδυτές, όπως το αμερικανικό κρατικό ταμείο DFC και την εταιρεία Meridiam, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα και τον γεωστρατηγικό ρόλο του καλωδίου. Οι διαπραγματεύσεις με ελληνικές και κυπριακές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου είναι σε εξέλιξη.

Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσει το 2030, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου. Η διασύνδεση θα επιτρέψει στους κύπριους παραγωγούς και καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας από την ευρωπαϊκή αγορά, μειώνοντας το κόστος ενέργειας και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.