Ελλάδα

Φωτιές σε Χίο, Κω και Μονεμβασιά - Ήχησε το 112

Φωτιές σε Χίο, Κω και Μονεμβασιά - Ήχησε το 112 Φωτογραφία: Eurokinissi
Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αντιμάχεια της Κω

Μάχη σε αρκετά πύρινα μέτωπα δίνουν από το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αυτή την ώρα επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν στις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε Κω και Χίο, όπου έχουν σταλεί μηνύματα από το 112. 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κω - Εστάλη 112 

kws 8a2e1

kws2 b8e10

Πηγή φωτό: kosnews24.gr

Εκτός ελέγχου είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Αντιμάχεια της Κω λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που επιχειρούν από αέρος έχουν ενισχυθεί. Ειδικότερα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος (αναμένεται και μία ομάδα της 1ης ΕΜΟΔΕ). Από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα , εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναμένεται να ενισχυθούν με τρία αεροσκάφη από την Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11:50 και καίει χαμηλή βλάστηση ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια, λόγω της πυρκαγιάς.

{https://x.com/112Greece/status/1807739344473502167}

Εκκενώθηκε το Μετόχι Χίου

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Μετόχι Σιδηρούντας, στη Χίο, όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112. «Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μετοχίου Σιδηρούντας, απομακρυνθείτε προς παραλία», έγραφε το μήνυμα.

{https://x.com/112Greece/status/1807692533004218400}

Σύμφωνα με το politischios.gr, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Γιώργος Ζώας, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται νότια με ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες και περιουσίες.

xios834 914a6

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζώα, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικίες.

Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μεταβούν στην παραλία Μετόχι, όπου θα υπάρχει μέσο μεταφοράς για την ασφαλή εκκένωσή τους. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν στη διάθεσή τους ιδιωτικά οχήματα, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

{https://www.youtube.com/watch?v=ACS_M3HVS0s}

Η πυρκαγιά καίει κυρίως δασική και αγροτική έκταση, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας την αντιμετώπισή της ακόμη πιο δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο κ. Ζώας τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να αποφύγουν την περιοχή και να παραμείνουν ασφαλείς.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 που καλούσε τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

kriti b39e4

Πηγή φωτό: creta24.gr

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Dεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.Επιπλέον, υπήρξε μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

{https://x.com/112Greece/status/1807745121825210659}

Αναζωπύρωση στη Ροδόπολη Αττικής

Νέος συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη Σταμάτα, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Αμεσα ξεκίνησαν οι ρίψεις από εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

Σε ποια σημεία ισχύουν εκτροπές κυκλοφορίας στον Διόνυσο 

Σύμφωνα με νενημέρωση από την Τροχαία Αττικής λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες στη Σταμάτα παραμένουν σε ισχύ οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων στον Δήμο Διονύσου:

-Μακεδονίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου

-Πλατεία Σταμάτας

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα

Στα υπόλοιπα σημεία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Φωτιά στη Μονεμβασιά

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 14:00 και δεν απειλείται κάποιος οικισμός.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο προς το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο

Ενεργό πύρινο μέτωπο καίει δασική έκταση από το χωριό Αγία Μαρίνα προς το χωριό Κοιλιωμένος, στη Ζάκυνθο.

Τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται στο σημείο και πιο αναλυτικά στην περιοχή μεταξύ των χωριών επιχειρούν 66 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ με τέσσερα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ακόμα σημαντική συνδρομή στην κατάσβεση παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή δύο ερπύστριες της ΠΕ Ζακύνθου, δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό του Κοιλιωμένου.

Επίσης μηχανήματα έργου του Δήμου Ζακύνθου, άνοιξαν δασικούς δρόμους ανάμεσα στα χωριά Κοιλιωμένος και Αγία Μαρίνα.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.