Επιχειρήσεις

Βρεττού: Πριν το τέλος Ιουλίου το αίτημα για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια

Βρεττού: Πριν το τέλος Ιουλίου το αίτημα για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια
Η οριστική συμφωνία των μετόχων της Attica Bank αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας, η οποία μίλησε στη γενική συνέλευση της τράπεζας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον Ηρακλή ΙΙΙ.

Η κα Βρεττού αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημιουργία του πέμπτου πόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης πρωτοβουλίας. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS και πως μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασιστεί η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου, ενώ στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, η κα Βρεττού εξήρε τον στρατηγικό επενδυτή, την εταιρεία Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, για την πίστη και υποστήριξή τους στο όραμα της τράπεζας. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την εμπιστοσύνη του.

Η διευθύνουσα σύμβουλος τόνισε ότι το 2023 ήταν χρονιά προκλήσεων και επιτευγμάτων για την Attica Bank, με την τράπεζα να πετυχαίνει λειτουργικά κέρδη και να πραγματοποιεί σημαντικές βελτιώσεις. Ανέφερε ότι η πιστωτική επέκταση θα ξεπεράσει φέτος τα 700 εκατ. ευρώ και πως το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων είναι κάτω από 1%.

Η κα Βρεττού ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα συμμετέχει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 40% του συνόλου των χορηγήσεων. Οι καταθέσεις για το 2023 ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ, προσφέροντας ρευστότητα και σταθερότητα στην τράπεζα.

Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, η Attica Bank ενέγραψε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 283 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 171 εκατ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.