Market Maven

Η γενική συνέλευση της Attica Bank, το qualifying holding από τον SSM, η NUTRIA και στο «σφυρί» 8 στρέμματα στην Κηφισιά

Η γενική συνέλευση της Attica Bank, το qualifying holding από τον SSM, η NUTRIA και στο «σφυρί» 8 στρέμματα στην Κηφισιά

Attica Bank - Παγκρήτια

Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα θα ξεκινήσει επίσημα σε 15 ημέρες από σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν η γενική συνέλευση της Attica θα συνέλθει για να εγκρίνει τη συγχώνευση και την απορρόφηση της Παγκρήτιας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που θα προκύψει από την εισφορά του κεφαλαίου της Παγκρήτιας, καθώς και τη μείωση του κεφαλαίου της Attica Bank μέσω της ακύρωσης μετοχών που κατείχε η Παγκρήτια. Μετά την έγκριση από τις εποπτικές αρχές, αναμένεται τον Οκτώβριο να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 675,1 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνεισφέρει μέχρι 475,1 εκατ. ευρώ και την Thrivest μέχρι 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση, με στόχο την άντληση συνολικού ποσού 735 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΤΧΣ θα μεταβιβάσει στην Thrivest 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, επιτρέποντας στην Thrivest να φτάσει στο 50% + 1 μετοχή της συγχωνευμένης τράπεζας, με δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής της έως το 58,5%. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35% έως 37%, ενώ το Δημόσιο συνολικά θα κατέχει μεταξύ 38,5% και 40%.

Qualifying holding

Και μιας και αναφερθήκαμε στις Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, πληροφορηθήκαμε ότι οι διαδικασίες απόκτησης των ειδικών συμμετοχών (qualifying holding procedures) στα πλαίσια της συγχώνευσης των δύο τραπεζών δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, που διενεργείται από τον SSM, είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της διαφάνειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD), οι διαδικασίες στις οποίες προβαίνει ο SSM επικεντρώνονται στην ανάλυση της φήμης και της οικονομικής ευρωστίας των υποψήφιων επενδυτών, της ικανότητας των νέων διοικητικών στελεχών να διαχειριστούν την τράπεζα, σε πιθανά ασυμβίβαστα, καθώς και στην εξέταση της πιθανής επίδρασης της απόκτησης συμμετοχής στη δυνατότητα της τράπεζας να συμμορφώνεται με τις προληπτικές εποπτικές απαιτήσεις.

Επίσης, στη βάση των qualifying holding procedures εξετάζεται η πηγή προέλευσης των χρημάτων που μπαίνουν στην τράπεζα από τους επενδυτές της και το ενδεχόμενο να σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει αναλάβει την αποκλειστική αρμοδιότητα για αυτές τις διαδικασίες στις χώρες της ζώνης του ευρώ από το 2014 και συνεργάζεται με τις εθνικές αρμόδιες αρχές, όπου απαιτείται.

Στο «σφυρί» 8 στρέμματα στην Κηφισιά

Ο Χαράλαμπος Βάρδης, ομογενής επιχειρηματίας από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ήταν από το 1984 έως το 2015 ο ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν στην Κηφισιά. Από το 2009 έως το 2015 οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Βάρδη επηρεάσθηκαν σφόδρα από την οικονομική κρίση. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των χρεών τους προς τις πιστώτριες τράπεζές και το Δημόσιο. Αποτέλεσμα ήταν κάποιες επιχειρήσεις συμφερόντων Βάρδη να πτωχεύσουν και άλλες να πουληθούν.

Μια από αυτές της εταιρείες, ήταν και το Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων, που βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2017 και έκτοτε, η διαχείρισή της ΑΕ βρίσκεται στα χέρια της σύνδικου πτώχευσης. Στις 5 Σεπτεμβρίου ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Κέντρου Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων, ένα κτήμα 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά με υποδομές για εκδηλώσεις, πρόκειται να βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο έχει οριστεί στα 3.071.000 ευρώ, ενώ την εκτέλεση του πλειστηριασμού επισπεύδει η doValue, η οποία διαχειρίζεται τις απαιτήσεις της εταιρείας «Cairo No. 3 Finance Designated Activity Company». Το συγκεκριμένο ακίνητο, που βρίσκεται στην περιοχή «Παληάγιαννη» της Κηφισιάς και επί της οδού Τομπάζη 14, περιλαμβάνει ένα οικόπεδο με συνολική έκταση περίπου 8.034,26 τ.μ.. Η κατάσχεση επιβλήθηκε βάσει αρχικής διαταγής πληρωμής του 2014 για το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος της έντοκης απαίτησης που είχε επιδικαστεί.

Η εταιρεία NUTRIA

Η εταιρεία NUTRIA, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των βρώσιμων ελαίων για περίπου τρεις δεκαετίες, διαθέτει μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου, πυρηνέλαιου και σπορέλαιων και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της NUTRIA σημείωσε αύξηση της τάξης του 26%, φτάνοντας τα 62,7 εκατ. ευρώ, από τα 49,8 εκατ. ευρώ το 2022. Το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε επίσης κατά 26,5%, οδηγώντας σε αύξηση του μικτού κέρδους κατά 21,6%, το οποίο ανήλθε σε 6,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης, καθώς και στις λοιπές ζημίες, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δει αύξηση 21% στα EBIT, που διαμορφώθηκαν σε 2,75 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 26,9%, κυρίως λόγω της καταβολής φόρου εισοδήματος το 2023, σε αντίθεση με το 2022. Τέλος, η δανειακή επιβάρυνση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 27,2% εξαιτίας του αυξημένου δανεισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.

Νομική διαμάχη με το Δημόσιο

Η NUTRIA βρίσκεται σε νομική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, με επίδικες απαιτήσεις ύψους 3,446 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου. Προ εβδομάδων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέτασε αίτημα της NUTRIA για εξώδικη επίλυση μέρους της εν λόγω διαφοράς με το Ελληνικό Δημόσιο. Η εν λόγω υπόθεση ξεκίνησε με την αγωγή της εταιρείας κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας την επιστροφή 1,55 εκατ. ευρώ που είχε καταβληθεί ως μίσθωμα για ακίνητο, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε δικαστικά.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ της NUTRIA από το Πολυμελές Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών, το Δημόσιο προχώρησε σε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία παραμένει εκκρεμής. Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για εξώδικη επίλυση της διαφοράς στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προτείνοντας την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, με παραίτηση από τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα για συγκεκριμένο διάστημα. Ωστόσο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απέρριψε ομόφωνα το αίτημα, επισημαίνοντας ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω της δικαστικής οδού.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.