Επιχειρήσεις

Η ΙΚΕΑ δημιουργεί το δικό του eBay με μεταχειρισμένα έπιπλα

Η ΙΚΕΑ δημιουργεί το δικό του eBay με μεταχειρισμένα έπιπλα Φωτογραφία: pexels
Νέα δεδομένα στην IKEA. Δημιουργεί marketplace για πωλήσεις προϊόντων μεταξύ πελατών.

Η ΙΚΕΑ θα ανταγωνιστεί το eBay, το Craigslist και το Gumtree με μια αγορά peer-to-peer όπου οι πελάτες θα μπορούν να πωλούν μεταχειρισμένα έπιπλα ο ένας στον άλλο.

Το ΙΚΕΑ Preowned θα δοκιμαστεί στη Μαδρίτη και το Όσλο μέχρι το τέλος του έτους με στόχο την ανάπτυξη της πλατφόρμας αγορών και πωλήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Jesper Brodin, διευθύνοντα σύμβουλο της Ingka, του κύριου χειριστή των καταστημάτων Ikea.

«Αυτό ήταν ένα όνειρο που βρισκόταν στα σκαριά», είπε ο Μπρόντιν στους Financial Times.

Η νέα αγορά αποτελεί μέρος ενός μετασχηματισμού της Ikea τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταβαίνει από ένα κατάστημα λιανικής πώλησης εκτός πόλης όπου οι πελάτες πρέπει να παραλάβουν και να φτιάξουν τα δικά τους έπιπλα σε μια επιχείρηση που προσφέρει διαδικτυακές πωλήσεις, καταστήματα στο κέντρο της πόλης και υπηρεσίες όπως η συναρμολόγηση.

Η νέα πλατφόρμα έχει ως στόχο την αγορά μεταχειρισμένων ειδών από πελάτες που πωλούν απευθείας οπ ένας στον άλλον.

Οι πελάτες εισάγουν το προϊόν τους, τις δικές τους φωτογραφίες και την τιμή πώλησης, ενώ η βάση δεδομένων της Ikea με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τις δικές της προωθητικές εικόνες και μετρήσεις.

Ο αγοραστής παραλαμβάνει τα έπιπλα απευθείας από τον πωλητή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα ή ένα κουπόνι από την Ikea με μπόνους 15%.

«Πολύ συχνά υπάρχει μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο στις πλατφόρμες που λειτουργούν», είπε ο Brodin, μιλώντας για το eBay ή τις ψηφιακές διαφημιστικές υπηρεσίες όπως το Gumtree στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Finn στη Νορβηγία.

Οι πρώιμες προσφορές στο Ikea Preowned περιλαμβάνουν μεγάλα αντικείμενα όπως καναπέδες έως 600€ και ντουλάπες 450€ καθώς και μικρότερα αντικείμενα όπως θήκη για ρολό τουαλέτας με 4€.

Οι καταχωρίσεις είναι δωρεάν, αλλά ο Brodin είπε ότι η Ikea θα μπορούσε τελικά να έχει μια συμβολική χρέωση.

Η Ikea έχει δοκιμάσει στο παρελθόν να πουλήσει τα νέα της έπιπλα σε πλατφόρμες τρίτων, όπως το Tmall της Alibaba στην Κίνα, αλλά η πλατφόρμα Preowned σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο σε αγορές μεταχειρισμένων.

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο είχε ένα σχέδιο να ανοίξει τις ηλεκτρονικές αγορές σε όλο τον κόσμο μέσα σε τρία χρόνια το 2020, αλλά η πανδημία Covid-19 τον ώθησε να επιταχύνει αυτό σε έξι εβδομάδες.

«Αυτό ήταν θέμα επιβίωσης για εμάς», είπε ο Μπρόντιν. «Ήμασταν 100% κλειστοί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας έσωσε».