Οικονομία

Ποιος θα πληρώσει τα 800 δισ. για την ανάπτυξη; «Βρείτε τα μόνοι σας» λέει η Λαγκάρντ

Ποιος θα πληρώσει τα 800 δισ. για την ανάπτυξη; «Βρείτε τα μόνοι σας» λέει η Λαγκάρντ Φωτογραφία: FRIEDEMANN VOGEL/ EPA
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ένθερμα το σχέδιο του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ξεκαθάρισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν... μόνες τους τον τρόπο να επιβιώσουν οικονομικά.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι ευθύνη της κεντρικής τράπεζας - είναι ευθύνη των κυβερνήσεων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, στην οποία ανακοίνωσε την μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Η έκθεση Ντράγκι, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ζήτησε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μια σαφή βιομηχανική πολιτική που θα χρειαζόταν επενδύσεις ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «μια διάγνωση που είναι αυστηρή αλλά δίκαιη», ενώ υποστήριξε πως προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ελλείψεις θα πρέπει να δοθεί περισσότερη εξουσία στην Κομισιόν.

Όπως διαβάζουμε στο Politico, οι συστάσεις Ντράγκι έχουν ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το από πού θα μπορούσε να προέλθει η αναγκαία χρηματοδότηση - μιλάμε για ποσό τριπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε στο μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ - ιδίως καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά μετά από ένα διετές σερί αυξήσεων.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να διευκολύνει την κατάσταση μειώνοντας τα επιτόκια ταχύτερα. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει για να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν βάσει της έκθεσης θα ήταν να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

«Είμαι πραγματικά βέβαιη ότι η νομισματική πολιτική θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να παρέχει σταθερότητα των τιμών».

Η Λαγκάρντ έκανε τα σχόλιά της αμέσως μετά τη μείωση του βασικού της επιτοκίου από την ΕΚΤ για δεύτερη φορά φέτος, μετά την απότομη αύξησή του το 2022 και το 2023.

NETWORK