Επιχειρήσεις

Μεταξύ 7,40 ευρώ - 7,65 ευρώ το νέο εύρος για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Μεταξύ 7,40 ευρώ - 7,65 ευρώ το νέο εύρος για το placement της Εθνικής Τράπεζας
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ενέκρινε, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου 2024, τη μείωση του εύρους τιμών για τη διεθνή προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Το νέο εύρος τιμών διαμορφώθηκε μεταξύ 7,40 ευρώ και 7,65 ευρώ ανά μετοχή, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Οι διαχειριστές της προσφοράς ανέφεραν ότι η ζήτηση για τις μετοχές έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών, εντός του νέου εύρους τιμών.

Οι επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά έχουν ενημερωθεί ότι προσφορές κάτω από την τιμή των 7,40 ευρώ δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των μετοχών.

Παράλληλα, η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχει το ΤΧΣ, ολοκληρώνεται σήμερα στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα. Σύμφωνα με πηγές, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, με την προσφορά να έχει υπερκαλυφθεί πάνω από 10 φορές. Αξιοσημείωτο είναι ότι και για το εγχώριο βιβλίο, η ζήτηση ξεπερνά τις 4 φορές.

Η μείωση του αρχικού εύρους τιμών από το ΤΧΣ δεν υποδηλώνει απαραίτητα λανθασμένους υπολογισμούς, αλλά περισσότερο μια ευέλικτη προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ενώ το αρχικό εύρος τιμών είχε οριστεί βάσει των συνθηκών που επικρατούσαν στην αγορά την προηγούμενη βδομάδα, η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και οι γεωπολιτικοί παράγοντες πιθανόν να δημιούργησαν νέα δεδομένα. Παρά την υπερκάλυψη της προσφοράς, οι διαχειριστές ίσως διαπίστωσαν ότι ένα χαμηλότερο εύρος τιμών θα προσέλκυε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και θα εξασφάλιζε μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία κατανομής.