Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Περιορίζεται το εύρος τιμής για τη διάθεση του 10%

Εθνική Τράπεζα: Περιορίζεται το εύρος τιμής για τη διάθεση του 10%
Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ότι θα περιορίσει το εύρος τιμής για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, μετά την έντονη ζήτηση που σημειώθηκε τις δύο ημέρες που ήταν ανοιχτό το βιβλίο προσφορών.

Η απόφαση αυτή έχει στόχο να προσελκύσει περισσότερο μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς τα hedge funds έχουν κυριαρχήσει με προσφορές που καλύπτουν το βιβλίο μέχρι και 10 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τιμής θα μειωθεί έως και 30 λεπτά από το ανώτατο όριο των 7,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα αυξηθεί το κατώτατο όριο των 7,30 ευρώ.

Η κίνηση αυτή βασίζεται στο κλείσιμο της μετοχής χθες στα 7,65 ευρώ και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές. Το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το εύρος τιμής, όπως είχε κάνει και στην πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, όπου τελικά η τιμή έκλεισε στο ανώτατο επίπεδο των 4 ευρώ.

Μέχρι τώρα, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών ήταν ικανοποιητική, καλύπτοντας τουλάχιστον το 15% της προσφοράς, με δυνατότητα να φτάσει μέχρι το 20%. Εάν οι προσφορές των Ελλήνων επενδυτών είναι περισσότερες από το αναμενόμενο, κάποιες μετοχές από τη διεθνή προσφορά, που καλύπτει το 85% του συνόλου, μπορεί να ανακατανεμηθούν. Το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα στις 4 μ.μ., με τη ζήτηση να αναμένεται να κορυφωθεί.