Επιχειρήσεις

Intrum: Πως η αίτηση προστασίας από πτώχευση στις ΗΠΑ επηρεάζει την ελληνική θυγατρική

Intrum: Πως η αίτηση προστασίας από πτώχευση στις ΗΠΑ επηρεάζει την ελληνική θυγατρική
Η Intrum αντιμετωπίζει πιεστικές οικονομικές προκλήσεις, καθώς δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της και την λειτουργική κερδοφορία της.

Η Intrum, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρεών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως θα υποβάλει αίτηση για εθελοντική προστασία πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του κεφαλαίου 11 (Chapter 11), στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των χρεών της.

Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αιφνιδίασαν την αγορά, καθώς η εταιρεία ήταν σε πολύμηνες συζητήσεις με τους πιστωτές της.

Η Intrum αντιμετωπίζει πιεστικές οικονομικές προκλήσεις, καθώς δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της και την λειτουργική κερδοφορία της, γεγονός που επιδείνωσε την οικονομική της κατάσταση.

Το καθαρό χρέος της Intrum ανέρχεται στα 4,69 δισ. δολάρια και το τελευταίο διάστημα είχε εγείρει ανησυχίες για την οικονομική της βιωσιμότητα.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα η Intrum εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η πτωχευτική διαδικασία θα της προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ρευστότητα για την εφαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντική ανάπτυξη.

Η Intrum έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του 73% των ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ποσοστό επαρκές για την έναρξη της διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία αναμένει να ενεργοποιήσει την πτωχευτική διαδικασία στα μέσα Νοεμβρίου, με την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει ανακεφαλαιοποίηση στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Αν και η ελληνική θυγατρική της Intrum δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με την μητρική, ωστόσο η διαδικασία αναδιάρθρωσης σίγουρα θα την επηρεάσει. Πως; Καθώς η μητρική εταιρεία περνάει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, μπορεί να προκύψουν περιορισμοί στη ρευστότητα που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στις θυγατρικές της. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες και οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί στη μεταβίβαση NPL’s στην Intrum λόγω της αναδιάρθρωσης της μητρικής εταιρείας.

Επίσης, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, η μητρική εταιρεία πιθανώς να επανεξετάσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής θυγατρικής. Αυτό ίσως συνεπάγεται αλλαγές σε διοικητικά στελέχη, στην πολιτική επενδύσεων ή ακόμα και στις επιχειρησιακές διαδικασίες. Τέλος, αν και η Intrum έχει εξασφαλίσει στήριξη για την αναδιάρθρωση από τους ομολογιούχους της, οι απαιτήσεις αυτών των πιστωτών μπορεί να επηρεάσουν τη στρατηγική της εταιρείας. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή στόχων ή εσόδων της ελληνικής θυγατρικής.