Ελλάδα

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της πτώσης του Απάτσι

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της πτώσης του Απάτσι Αδιευκρίνιστα τα αίτια της πτώσης του Απάτσι
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι κατέπεσε στον Στρυμονικό Κόλπο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πολεμικού σεναρίου στο πλαίσιο της Διακλαδικής Ασκησης «ΣΑΡΙΣΑ 2016».

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι, όπως είθισται σε όλες τις ασκήσεις αυτού του επιπέδου, τα σενάρια είναι ακραία και προβλέπουν επιδέξιους χειρισμούς από τους κυβερνήτες, ως εκ τούτου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Στα πρώτα βίντεο με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σοβαρή μηχανική βλάβη.

Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το ελικόπτερο έπεσε σε αβαθή, πράγμα που κατέστησε την ανέλκυσή του εύκολη, ενθαρρύνει τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για το ενδεχόμενο πλήρους επισκευής του. Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν αν πρόκειται για απώλεια ισχύος στον κινητήρα ή ανθρώπινο λάθος, που συνιστούν τις δύο βασικές εκδοχές. 

Το ατύχημα συνέβη χθες στις εννέα το πρωί όταν το Απάτσι έκανε ελιγμούς και εκτελούσε εικονικές βολές στην παραλία των Βρασνών. Και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου είναι καλά στην υγεία τους.