Ελλάδα

Τροπολογία Θεοχάρη-Γρηγοράκου για άλλη κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Τροπολογία Θεοχάρη-Γρηγοράκου για άλλη κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
Τροπολογία που διανέμει με διαφορετικό τρόπο το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δύο βουλευτές, με τον τρόπο που προτείνουν η ενίσχυση διανέμεται δικαιότερα, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνεται άλλοθι στους Ευρωπαίους να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος, «η χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς απόφαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με προφανή σκοπό την πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση, προκάλεσε βλάβη του δημόσιου συμφέροντος υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που υπερέβη τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, θα μπορούσε να δοθεί εντός του πλαισίου των συμφωνιών ώστε να μην ανασταλεί η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και με δικαιότερο τρόπο ως προς την κοινωνική του στόχευση».

Με την κατάθεση της τροπολογίας οι κύριοι Θεοχάρης και Γρηγοράκος προτείνουν:

1.Στις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, όπως αυτό πιστοποιείται από τα μητρώα του ΟΕΑΔ κατά την 1/12/2016, να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο. Η ενίσχυση να καταβληθεί εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016.

2.Να χορηγηθεί έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ για την καταβολή με χρονική προτεραιότητα των κύριων συντάξεων που δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί και είναι σε διαδικασία επεξεργασίας από τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ.

3.Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το έτος 2017 συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.