Ελλάδα

Σε λειτουργία το ευρωπαϊκό GPS «Galileo»

Σε λειτουργία το ευρωπαϊκό GPS «Galileo»
Από χθες 15 Δεκεμβρίου 2016 το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo άρχισε να προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του στις δημόσιες αρχές, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Όταν το Galileo φτάσει στην τελική του μορφή με 30 δορυφόρους, από τους 18 που περιλαμβάνει σήμερα, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια ενός μέτρου, συγκριτικά με περίπου 10 μέτρα στο GPS

Ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, δήλωσε: «Ο γεωγραφικός εντοπισμός βρίσκεται στον πυρήνα της εξελισσόμενης ψηφιακής επανάστασης η οποία αλλάζει την καθημερινή μας ζωή με νέες υπηρεσίες. Το Galileo θα έχει δεκαπλάσια ακρίβεια γεωγραφικού εντοπισμού και θα επιτρέπει τη χρήση των τεχνολογιών της επόμενης γενιάς που βασίζονται στον εντοπισμό θέσης, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι συνδεδεμένες συσκευές ή οι υπηρεσίες έξυπνης πόλης. Σήμερα, απευθύνομαι στους ευρωπαίους επιχειρηματίες και τους προτείνω: φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με το σύστημα Galileo - μην περιμένετε, καινοτομήστε!»

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Eπίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το ότι το σύστημα Galileoπροσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Ευρώπη και ένα πρώτο αποτέλεσμα της πρόσφατης διαστημικής στρατηγικής μας. Το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών μας ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ακριβέστερου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί την απόδειξη της τεχνολογικής αριστείας της Ευρώπης, της τεχνογνωσίας της και της δέσμευσής της να επιτύχει διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό μόνη της.»

Με τη δήλωση αρχικών υπηρεσιών, τις οποίες θα εγκαινιάσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το Galileo θα αρχίσει να παρέχει, σε συνδυασμό με τοGPS, τις παρακάτω δωρεάν υπηρεσίες:

Στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Σήμερα για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό απαιτούνται πολλές ώρες. Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατό με το Galileo ραδιοφάρο μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις 10 λεπτά.
Ακριβέστερη πλοήγηση για τους πολίτες: Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν πλινθιοσύνολα (τσίπσετ) συμβατά με το Galileo τα οποία βρίσκονται σε έξυπνα τηλέφωνα ή είναι ενσωματωμένα σε συστήματα πλοήγησης οχημάτων.
Καλύτερος συγχρονισμός για υποδομές ζωτικής σημασίας: Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον αδιάλειπτο συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων, και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες αρχές: Το Galileo θα υποστηρίξει επίσης, μέσω της υπό κρατικό έλεγχο Υπηρεσίας Δημόσιου Χαρακτήρα (PRS), τις δημόσιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία. Θα παρέχει μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Η δήλωση αρχικών υπηρεσιών του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του Galileo και οι υποδομές στο έδαφος είναι πλέον έτοιμες προς χρήση. Τα σήματα θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητα του Galileo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, όταν το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

Ιστορικό

Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού για χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Galileo είναι πλήρως διαλειτουργικό με το GPS, αλλά θα προσφέρει ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό θέσης για τους τελικούς χρήστες.

Σήμερα ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους ήδη σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που είναι συμβατό με το Galileo, της ισπανικής εταιρείας BQ, είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι κατασκευαστές. Οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με βάση το πραγματικό σήμα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.

Πόσο βελτιώνεται η ακρίβεια του στίγματος;

Όταν ο αστερισμός του Galileo φτάσει στην τελική του μορφή με 30 δορυφόρους, από τους 18 που περιλαμβάνει σήμερα, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια ενός μέτρου, συγκριτικά με περίπου 10 μέτρα στο GPS.

Για τους χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας, η ακρίβεια του στίγματος αυξάνεται στα μερικά εκατοστά.

Η αυξημένη ακρίβεια του Galileo oφείλεται στα καλύτερα ατομικά ρολόγια που έχουν τεθεί σε τροχιά, τόσο ακριβή που πέφτουν έξω ένα δευτερόλεπτο κάθε τρία εκατομμύρια χρόνια.

Επιπλέον, το Galileo είναι συμβατό με το GPS και το Glonass, αν και μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα.

Ο αστερισμός δορυφόρων προγραμματίζεται να έχει συμπληρωθεί το 2020.

Υπάρχουν συσκευές Galileo στην αγορά;

Ναι, υπάρχουν συμβατές συσκευές.

Η σειρά Snapdragon της Qualcomm ενσωματώνει πλέον το Galileo, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα των νέων έξυπνων κινητών θα είναι συμβατή με το σύστημα.

Το πρώτο smartphone που υποστηρίζει το Galileo παρουσιάστηκε το 2016 από την ισπανική BQ, και η αγορά πρόκειται να μεγαλώσει: ήδη, 17 κατασκευαστές ημιαγωγών (Intel, Qualcomm, STM και άλλες), στις οποίες αντιστοιχεί το 95% της παγκόσμιας προμήθειας, παράγουν προϊόντα συμβατά με το Galileo.

Η λίστα των συμβατών συσκευών και τσίπσετ είναι διαθέσιμη εδώ.

Ποιες είναι οι αρχικές υπηρεσίες του Galileo;

Πιο ακριβής πλοήγηση: το σήμα του Galileo θα φτάνει σε σημεία που παρέμεναν χωρίς πρόσβαση μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα σε τούνελ και ανάμεσα σε ψηλά κτήρια, εκεί που δεν φτάνει το σήμα από άλλους δορυφόρους.
Υποστήριξη επιχειρήσεων έκακτης ανάγκης: το Galileo επιταχύνει τον εντοπισμό αγνοούμενων που εκπέμπουν σήμα κινδύνου από συμβατές συσκευές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο χρόνος εντοπισμού μειώνεται στα 10 λεπτά από αρκετές ώρες σήμερα.
Συγχρονισμός ώρας για κρίσιμες υποδομές: Τα ατομικά ρολόγια των δορυφόρων επιτρέπουν πιο ακριβή συγχρονισμό ώρας για τραπεζικές, οικονομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και στα λεγόμενα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Ασφαλείς υπηρεσίες για δημόσιες αρχές: το Galileo προσφέρει κρυπτογραφημένες υπηρεσίες για κυβερνητικές υπηρεσίες σε συνθήκες κρίσης, όπως για παράδειγμα σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πώς θα χρησιμοποιείται το Galileo στα αυτοκίνητα;

Από το 2018, όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνουν δέκτη Galileo, μέσω του οποίου θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος το ευρωπαϊκό σύστημα eCall για κλήση βοήθειας.

Ποιος διαχειρίζεται το Galileo;

Σε αντίθεση με το αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass, τα οποία ελέγχονται από τον στρατό, το Galileo είναι αμιγώς πολιτική υπηρεσία.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η υλοποίηση του έργου και η τεχνική διαχείριση έχουν ανατεθεί στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Άλλα οφέλη;

Το Galileo έχει σημαντικό στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σήμερα από τα GPS και Glonass που δεν προσφέρουν εγγυήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας.

Αυτό θα είχε ιδιαίτερη σημασία σε περιπτώσεις «συγκρούσεων ή διαφωνιών», οπότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο GPS.

Τα οικονομικά οφέλη επίσης θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά: γύρω στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ εκτιμάται ότι εξαρτάται σήμερα από τις υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, ποσοστό που αναμένεται να έχει αυξηθεί στο 30% έως το 2030.

Μέχρι το 2020, λέει η Κομισιόν, η αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο θα φτάνει τα 244 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του, το Galileo αναμένεται να προσθέσει γύρω στα 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της ΕΕ.