Ελλάδα

Καταγγελία 37 ευρωβουλευτών για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

Καταγγελία 37 ευρωβουλευτών για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα
Επιστολή-καταγγελία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ και στον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 35 ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) και 2 Πράσινοι Ισπανοί ευρωβουλευτές, για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και τη Βαλκανική Οδό, λόγω του ψύχους και των ελλιπέστατων υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, καταγγέλλουν ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη και η ΕΕ δεν ήταν σε θέση «να αποτρέψουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, να ζήσουν χωρίς τις ελάχιστες υποδομές καταφυγίου», με τραγικές συνέπειες την ανάπτυξη ασθενειών, κρυοπαγημάτων, ακόμα και το θάνατο.

Στη συνέχεια της επιστολής, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα πρόβλημα υλικών ή χρηματοδότησης κατά του κρύου. Δεν πρόκειται για ένα θέμα που διορθώνεται μόνο με κουβέρτες ή χρήματα» και ζητούν από τους Γιούνκερ και Αβραμόπουλο να ενεργοποιήσουν «επειγόντως μια ευρωπαϊκή επιχείρηση πολιτικής προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της ECHO για να εξασφαλιστεί μια ενιαία, συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση στις πιο σοβαρές συνέπειες από το ψύχος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της βαλκανικής οδού».