Πολιτική

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η αλλαγή ημερομηνίας του Συνεδρίου και η καταδίκη αναφορών Κασσελάκη περί διαπλοκής

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η αλλαγή ημερομηνίας του Συνεδρίου και η καταδίκη αναφορών Κασσελάκη περί διαπλοκής Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Mε ευρεία πλειοψηφία πέρασε στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της ΚΕ πρόταση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία περιέχει και καταδικαστικό λεκτικό για τις αναφορές του πρόσφατου βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, περί ύπαρξης σχεδίου της διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω προσθήκη στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της ΚΕ προέκυψε μετά από σύνθεση δύο προτάσεων των Θανάση Θεοχαρόπουλου - Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλέκου, η οποία αναφέρει τα εξής: "Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδριου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος".

Μετάθεση της ημερομηνίας του Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα

Επίσης, η ΚΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη μετάθεση της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα στις 8-10 Νοεμβρίου, αντί στις 1-3 Νοεμβρίου, την οποία πρότεινε η ΠΓ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα το πρωί. Παραμένουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, 24 Οκτωβρίου και η ημερομηνία εκλογής προέδρου 24 Νοεμβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Νοεμβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3 Νοεμβρίου.

Αποσύνδεση εκλογής ΚΕ από τον πρώτο γύρο εκλογής προέδρου

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκρατη για αποσύνδεση της εκλογής νέας ΚΕ από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (24 Νοεμβρίου). Δεν καθορίστηκε νέα ημερομηνία, αλλά αναμένεται να προσδιοριστεί μερικές εβδομάδες αργότερα. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 12 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Νίνα Κασιμάτη, η οποία επιχειρηματολόγησε σχετικά.

Μέτρο για συνέδρους από 1/40 έως 1/60

Σε ότι αφορά το μέτρο για την εκλογή των συνέδρων του Έκτακτου Συνεδρίου, αποφασίστηκαν 3 διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων σε κάθε Οργάνωση Μελών, από 1/40 έως 1/60. Όσο μειώνεται η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, θα ανεβαίνει το μέτρο.

Η ΠΓ θα παραλαμβάνει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων

Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση της Πολιτικής Γραμματείας για την παραλαβή των φακέλων των υποψηφιοτήτων, όπως αυτός του Απόστολου Γκλέτσου, που κατατέθηκε σήμερα στην ΚΕ.