Ελλάδα

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 141 παραβιάσεις από μαχητικά

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 141 παραβιάσεις από μαχητικά
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, τη Δευτέρα, πρώτη μέρα, της μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής άσκησης των τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων

Κατεγράφησαν, από τα ελληνικά μέσα επιτήρησης, 141 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου, 37 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών, ενώ σημειώθηκα και 9 εικονικές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, κατά την διαδικασία των αναχαιτίσεων.

Επίσης , στα πλαίσιο της τουρκικής άσκησης, ο τουρκικός στόλος έκανε εικονικό ναυτικό αποκλεισμό των νησιών μας στο Αιγαίο, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν τα όρια των εθνικών χωρικών μας υδάτων.

Εντωμεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την προσέγγιση δυο τουρκικών πυραυλακάτων στις ακτές του Αγαθονησίου επισημαίνει ότι: «Το σημερινό περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».