Ελλάδα

Το χρονικό της πτώσης του Mirage 2000

Το χρονικό της πτώσης του Mirage 2000
Μηχανική βλάβη ανέφερε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ένα Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου λίγη ώρα αργότερα κατέπεσε.

Ο 28χρονος πιλότος του αεροσκάφους επιχείρησε επανεκκίνηση, με το αεροσκάφος να μην υπακούει στις υποδείξεις. Ετσι, στις 12:12 μ.μ., ο πιλότος του μαχητικού έλαβε την εντολή από τον αρχηγό του σχηματισμού να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.Το ύψος την πτήσης εκείνη την ώρα ήταν στα 500 πόδια μεταξύ Σκύρου και Σύμης, έτσι τράβηξε τους μοχλούς του εκτινασσόμενου καθίσματος και εγκατέλειψε το μαχητικό.

Ο αρχηγός του σχηματισμού ανέφερε το συμβάν, έδωσε το στίγμα ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως είδε τον θόλο του αλεξιπτώτου να ανοίγει χωρίς να σημειωθεί κάποια εμπλοκή. Ελικόπτερα από τη Χίο και Λήμνο πήραν εντολή να ξεκινήσουν έρευνα.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το αεροσκάφος λόγω της πορείας του και της μικρής απόστασης που είχε από την επιφάνεια της θάλασσας μετά την εκτίναξη του πιλότου δεν καρφώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη θάλασσα. Μάλιστα, έγινε προσθαλάσσωση με το αεροσκάφος να επιπλέει λόγω της μεγάλης επιφάνειας των φτερών του.

Το περιστατικό αμέσως γνωστοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων και ξεκίνησε επιχείριση για την ανάκτηση του αεροσκάφους.