Ελλάδα

Σεισμός στην Λεσβο: Σε δύο ώρες ολοκληρωμένη εικόνα για το φαινόμενο λέει ο Λέκκας

Σεισμός στην Λεσβο: Σε δύο ώρες ολοκληρωμένη εικόνα για το φαινόμενο λέει ο Λέκκας
«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που "χτύπησε" τη Μυτιλήνη σήμερα το μεσημέρι.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.