Ελλάδα

Λαμία: Μη νόμιμη η απόφαση του δήμου για ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη

Λαμία: Μη νόμιμη η απόφαση του δήμου για ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη
Μη νόμιμες κρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας, οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

«Αποφασίζουμε – Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ.395/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λαμιέων, σχετικά με κατακύρωση αποτελέσματος διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και την προηγούμενη αυτής υπ’ αριθμ. 378/2017 όμοια απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για την αποκομιδή απορριμμάτων, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης» αναφέρεται στην απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Ν. Ντίτορα, επειδή οι εν λόγω αποφάσεις δεν συνάδουν ούτε με την ισχύουσα νομοθεσία ούτε με την κατεπείγουσα ανάγκη που επικαλείται η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αποφάσεις «κρίνονται μη νόμιμες, καθόσον δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011, του άρθρου 32 του Ν. 412/2016 και του άρθρου 2 (παρ. 2γ περ. δδ) του Ν. 4013/201 1, όπως ισχύει» καθώς επίσης ότι:

«Οι λόγοι που προβάλλει ο Δήμος για την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν συνιστούν από μόνοι τους απρόβλεπτα γεγονότα, που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής, αλλά αντιθέτως εξελίξεις πιθανές και συνήθεις, των οποίων ο Δήμος ήταν γνώστης αρκετό καιρό πριν. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, τα γεγονότα που επικαλείται ο Δήμος δεν αποτελούν απρόβλεπτες περιστάσεις που να προκαλούν την κατεπείγουσα ανάγκη και επομένως εκλείπει η βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 (παρ. 2γ) του Ν. 4412/2016».

Κατόπιν τούτων:

«Αποφασίζουμε – Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ.395/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λαμιέων, σχετικά με κατακύρωση αποτελέσματος διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και την προηγούμενη αυτής υπ’ αριθμ. 378/2017 όμοια απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για την αποκομιδή απορριμμάτων, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης».