Ελλάδα

Με θετική ματιά βλέπουν το σ/ν για την ανακύκλωση οι φορείς

Με θετική ματιά βλέπουν το σ/ν για την ανακύκλωση οι φορείς
Κοινή ήταν η παραδοχή και των 33 εμπλεκόμενων φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ότι η ενίσχυση και προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης σκουπιδιών και αναγκαία είναι και οικονομικά οφέλη έχει.

Όλοι σχεδόν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, με εξαίρεση τη ΠΟΕ-ΟΤΑ που δήλωσε ριζικά αντίθετη, αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, την προσαρμογή της χώρας μας στη κοινοτική οδηγία και ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης», κινείται στη σωστή κατεύθυνση και, όπως τονίστηκε, «είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα, αρκετοί φορείς πρότειναν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, όπως στο να έχει μεγαλύτερο μεταβατικό χρονικό διάστημα προσαρμογής η εφαρμογή του νόμου, να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ και άλλοι φορείς και συστήματα ανακύκλωσης και να επεκταθεί η εξαίρεση για τη χρήση πλαστικής σακούλας και για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην ισχύει μόνο για το υπαίθριο εμπόριο και τα περίπτερα.

Ειδικότερα:

Ο Αναστάσιος Παντελάκης, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρήσεων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται παραγωγικοί φορείς από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ.

«Το νομοσχέδιο είναι θετικό αλλά περιμέναμε να έχει περισσότερο όραμα στο θέμα της πρόληψης σημείωσε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης EcoΠαρατηρητής Φίλιππος Κιρκίτσος, και πρόσθεσε ότι κακώς έχουν εξαιρεθεί υπαίθριο εμπόριο και περίπτερα από τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Μπίμπας τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του νόμου θα αξιολογηθεί στην εφαρμογή του ζητώντας να εξαιρεθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Δημήτρης Μαραβέλιας αναγνώρισε ότι εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, ωστόσο επισήμανε τον κίνδυνο να μείνει και αυτός ο νόμος ανεφάρμοστος όπως ο προηγούμενος, αν δεν εκδοθούν έγκαιρα οι υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε μειονέκτημα να είναι αποκλειστικά αρμόδιος ο ΕΟΑΝ για την εποπτεία και τον έλεγχο της εναλλακτικής ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι η αποκέντρωση να γίνει πράξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ιωάννης Ραζής, έκανε λόγο για περιθώρια βελτίωσης του νομοσχεδίου αλλά και «για δυσλειτουργικές αδυναμίες με τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται στα συστήματα».

Και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Αλέξανδρος Κατσιάμπουλος, μίλησε για περιθώρια βελτίωσης επισημαίνοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε να ενεργοποιηθεί το ειδικό τέλος ταφής.

Από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο πρόεδρος του Δημήτρης Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει σε τρεις άξονες: Απελευθέρωση της αγοράς, δυνατότητα να εμπλακούν μικροί και μεσαίοι κλάδοι και συμμετοχή των δήμων που μέχρι σήμερα ήταν απλοί συλλέκτες. Ωστόσο, χαρακτήρισε ανέφικτο ο ΕΛΟΑΝ να καταφέρει να διαχειριστεί την ανακύκλωση πανελλαδικά χωρίς να ενισχυθεί με προσωπικό.

«Το νομοσχέδιο είναι ενδιαφέρον και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να κάνουμε ένα βήμα προς τα πάνω, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές και να υπάρξει ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σάββας Χιωνίδης. Ακόμα, εξέφρασε τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις, ζητώντας να προσδιοριστούν χρονικά η εφαρμογή τους. Προβληματισμό εξέφρασε και για το πώς θα χτυπηθεί και με ποια μέτρα η εισφοροδιαφυγή.

Ριζικά αντίθετος με το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Χριστόδουλος Ευθυμίου, καθώς όπως είπε δεν προβλέπεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της αξιοποίησης τω σκουπιδιών.
«Κανένας φορέας, αν δεν είναι δημόσιος, δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον. Πρωταγωνιστής στην ανακύκλωση είναι μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Το νομοσχέδιο δεν προωθεί την ανακύκλωση ως προτεραιότητα καθώς δεν εξασφαλίζει κίνητρα, ούτε ενισχύει τη διαφάνεια. Ο ρόλος του ΕΟΑΝ συνεργεί στην απαξίωση των Τοπικών Σχεδίων ανακύκλωσης. Εμείς ζητάμε η αποκλειστική διαχείριση και ο έλεγχος των απορριμμάτων να γίνεται από το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ για τη βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης με καλή οργανωτική βάση για την κυκλική οικονομία». Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την έγκαιρη έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων.

«Δεν είμαστε εμείς οι αποδέκτες του νομοσχεδίου, αλλά οι εργοδότες» τόνισε ο Χρήστος Σωκράτης, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας του νομού Ηρακλείου, εκφράζοντας τη πλήρη αντίθεση του στο νομοσχέδιο και ζητώντας η διαχείριση της ανακύκλωσης να είναι αποκλειστικά κρατική.

Ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης της Τήνου Μάνθος Δελατόλας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ενεργοποιεί τη συμμετοχή των πολιτών ενθαρρύνοντας τους και παράλληλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Επιχειρήσεων Πάτρας Αναστάσιος Νικολιδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να είναι ακόμα πιο βιώσιμες.

Για θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών και Ελαίων Γιώργος Δεληγιώργης, ο γενικός διευθυντής του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Χρησιμοποιημένων Συσσωρευτών Μολύβδου, Οξέων και Νικελίου Κωνσταντίνος Μεταξάς, ο διευθύνων σύμβουλος του Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευών Μάριος Ιτζελές, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανακυκλωτών Μεταλλικών Απορριμμάτων Νικόλαος Μπακιρτζίδης και ο γενικός διευθυντής του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Ελαστικών Οχημάτων Γιώργος Μαυριάς.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Απόστολος Βαλτάς, πρότεινε τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του ΕΛΟΑΝ, τονίζοντας ότι πρέπει να μετέχουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που το επιθυμούν καθώς και να γίνεται ετήσιος έλεγχος για το αν τηρεί τους στόχους του συμβολαίου.

Ο Γιώργος Παπαδάκης, διευθυντής του Δικτύου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Βόρειας Πεδιάδας, ζήτησε τη συμμετοχή του φορέα, στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΟΑΝ.