Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η συμμετοχή - Πάνω από 101.000 ψηφοφόροι έως τις 12 το μεσημέρι

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η συμμετοχή - Πάνω από 101.000 ψηφοφόροι έως τις 12 το μεσημέρι
Σε σύγκριση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2021, υπάρχει αύξηση περίπου 29%.

Οι προσδοκίες των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη συμμετοχή φαίνεται πως θα ξεπεραστούν. Σε σύγκριση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2021 υπάρχει αύξηση περίπου 29% (πάνω από 101.000 ψηφοφόροι έως τις 12 το μεσημέρι) και αν αυτή η τάση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός να αποτελέσει από μόνος του πολιτικό γεγονός, ανεξάρτητα από το δίδυμο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Ανεπισήμως, γίνεται λόγος ακόμη και για αύξηση 50% το οποίο μπορεί να αλλάξει όλες τις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Σχηματίζονται ήδη ουρές σε εκλογικά τμήματα και προεξοφλείται ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 20:00, ίσως και τις 21:00 αν χρειαστεί. Στα επιτελεία των υποψήφιων συλλέγουν διαρκώς πληροφορίες από εκλογικά τμήματα σε περιοχές της επιρροής τους και, όπως όλα δείχνουν, η Αττική όπου στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καλή επίδοση, αυτή τη φορά ενδέχεται να ανατρέψει τις εντυπώσεις.

Οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων:

Οταν θα διαμορφωθεί η συνολική εικόνα, θα είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την πολιτική καταγωγή των ψηφοφόρων, σε ποιο βαθμό δηλαδή υπήρξαν εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, γίνονται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολιτικούς συντάκτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με τη συμμετοχή.

Με δεδομένη την ιστορικών διαστάσεων αποχή στις ευρωεκλογές, αν για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ κινητοποιηθούν πολίτες από το κέντρο μέχρι την αριστερά που είχαν αποσυρθεί από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, αυτό θα σημαίνει πολύ περισσότερα από την ισχυρή νομιμοποίηση που θα έχει ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης και η ΝΔ διχοτομείται άγρια με Καραμανλή-Σαμαρά να περνούν απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα συνδεθούν με την εν εξελίξει διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου που άρχισε να σχηματίζεται μετά τις ευρωεκλογές.