Ελλάδα

Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ η δράση του τζιχαντιστή στο ISIS

Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ η δράση του τζιχαντιστή στο ISIS
Το εύρος της τρομοκρατικής δράσης και τον βαθμό ιεραρχίας του 32χρονου τζιχαντιστή στο ISIS ερευνούν Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ. Ο Σύρος άνδρας που συνελήφθη ομολόγησε τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στο κινητό του τηλέφωνο εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις συλληφθέντων από τον ISIS, καθώς και άλλες σκηνές ακραίας βίας.

Η αστυνομία εξετάζει ενδελεχώς στοιχεία και φωτογραφίες και βίντεο που βρέθηκαν μέσα στο κινητό τηλέφωνό του. Σε αυτά περιλαμβάνονται εικόνες από βασανιστήρια , ακόμα και απο αποκεφαλισμούς ομήρων τους οποίους μάλλον βιντεοσκοπούσε ο ίδιος. Σε κάποιες εικόνες φαίνονται όμηροι που βρίσκονται ξαπλωμένοι και ο 32χρονος τζιχαντιστής έπιανε από τα μαλλιά προκειμένου να φανεί το πρόσωπό τους.

Σε φωτογραφίες επίσης φέρεται ότι εικονίζεται μαζί με ένα πρόσωπο ιδιαίτερα σημαντικό για το τρομοκρατικό χαλιφάτο. Παράλληλα οι αρχές διερευνούν την θέση που είχε ο ίδιος στις τάξεις του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και κατά πόσον ήταν υψηλό στέλεχος. Η σύζυγός του πάντως είπε ότι για διάστημα τριών μηνών υπήρξε ενεργό μέλος του ΙΣΙΣ.

Από τις αρχές εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ στο μικροσκόπιο είναι και ότι βρέθηκε στο σπίτι του στην Θεσσαλονίκη.

Αν και η ΕΛ.ΑΣ εξετάσει ενδελεχώς στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο, φάινεται ότι ο Σύρος είχε προλάβει να σβήσει επαφές και κλήσεις. Διερευνώνται πάντως όλες οι κινήσεις του στην Ελλάδα και άν είχε επαφές με άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε πυρήνες τζιχαντιστών.

Άλλωστε οι αρμόδιες αρχές, λαμβάνουν μέτρα , μετά την ενημέρωση ότι δεν αποκλείεται και η Αθήνα να βρεθεί στο στόχαστρο τζιχαντιστών μετά από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Η ΕΛ.ΑΣ είχε στα χέρια της μία λίστα με υπόπτους για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσα στους οποίους και ο εν λόγω 32χρονος τζιχαντιστής.