Ελλάδα

Ντοκουμέντο: Η στιγμή που το τουρκικό σκάφος ακουμπά το «Νικηφόρος» [video]

Ντοκουμέντο: Η στιγμή που το τουρκικό σκάφος ακουμπά το «Νικηφόρος» [video]
Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή των Ιμίων επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του ΠΝ η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων

Η ένταση που επικρατεί στα Ιμια το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει η επέτειος τη κρίσης των Ιμίων οδήγησε σήμερα σε ένα περιστατικό που μπορούσε να πυροδοτήσει επικίνδυνες εξελίξεις. Τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός τύπου SG προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου που επικαλείται το Onalaert υπήρξε "άστοχος χειρισμός" από πλευράς των Τούρκων.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ εξηγούν ότι δεν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές και ο «Νικηφόρος» συνεχίζει κανονικά την περιπολία του, ενώ η Τουρκική ακταιωρός επέστρεψε στα χωρικά ύδατα της γείτονος.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που ανάρτησαν τούρκοι λιμενικοί που επέβαιναν στην τουρκική ακταιωρό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταγράφει καρέ καρέ το περιστατικό.

{https://twitter.com/G0ULIDAKIS/status/953721248479170560}

Το περιστατικό σημειώθηκε ,ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και την επαύριο της συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην 178η σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής, στην οποία για ακόμη μια φορά έθεσε το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο.
ΝΔ Συνεχιζόμενη η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

«Καταδικάζουμε τη νέα επικίνδυνη τουρκική πρόκληση στα Ίμια και καλούμε την Κυβέρνηση να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα» σημειώνει η ΝΔ που επισημαίνει « Η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο λαών και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Συγκεκριμένα ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τη σημερινή, σοβαρότατη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο λαών και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Το ίδιο το επεισόδιο, όμως, ήρθε να προστεθεί στις πολυάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων, στις παράτυπες και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών από πλευράς Τουρκίας για τη διεξαγωγή ασκήσεων, καθώς και σε σειρά απαράδεκτων αναθεωρητικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά το διάστημα που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Η εξαιρετικά δυσάρεστη και ανησυχητική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμησή ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, τελικά δεν βελτίωσε αλλά τραυμάτισε περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καταρρίπτει δε, τις αθεμελίωτα αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για την επίσκεψη αυτή.

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει ορθή εκτίμηση των γεγονότων προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα».