Παιχνίδια Εξουσίας

Γιατί η Άγκυρα στοχοποιεί τον Δένδια

Γιατί η Άγκυρα στοχοποιεί τον Δένδια
Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό αποχή από τέτοιου είδους κινήσεις. Δηλαδή, να ελέγξει τον Ν. Δένδια. Δύσκολο...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιτίθεται με ακραίο τρόπο στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Αλλά αποτελεί κλιμάκωση το γεγονός ότι επέλεξαν να τον κατηγορήσουν για «προβοκάτσια» λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ο. Τσελίκ τον διαχώρισε από τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για να εξυπηρετήσει πολιτικές φιλοδοξίες.

Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι στην Άγκυρα δεν ξέχασαν ποτέ εκείνη τη συνέντευξη τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της οποίας και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Ελληνας ΥΠΑΜ δεν άφησε καμία τουρκική πρόκληση να πέσει κάτω και έδωσε αυστηρές απαντήσεις που εξέθεσαν, επικοινωνιακά και διπλωματικά, τον Τούρκο ομόλογό του.

Εκτοτε υπάρχει ενός είδους βεντέτα, με το τουρκικό κατεστημένο να τον έχει στοχοποιήσει και να εύχεται την πολιτική αποδυνάμωσή του.

Στην εύλογη ερώτηση αν η Αγκυρα θέλει πραγματικά εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γι αυτό επενδύει στον διαλλακτικότερο Κυριάκο Μητσοτάκη, η απάντηση παράγοντα της ελληνικής διπλωματίας που γνωρίζει σε βάθος όσα συμβαίνουν στην αθέατη πλευρά των ελληνοτουρκικών εξηγεί:

«Θέλουν ομαλοποίηση. Αλλά εννοούν την ομαλοποίηση ως πάγωμα ενεργειών, με σκοπό την de facto ουδετεροποίηση του Αιγαίου. Όχι θαλάσσια πάρκα, όχι ποντισμό καλωδίων, όχι έρευνες χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Και, κυρίως, όχι στρατιωτικοποίηση νησιών].

Για το λόγο αυτό η παρουσία Δένδια στο Καστελόριζο τους εξόργισε, γιατί έστειλε το μήνυμα ότι για το υπουργείο Άμυνας το άκρο του ανατολικού Αιγαίου δεν είναι μακριά.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό αποχή από τέτοιου είδους κινήσεις. Δηλαδή, να ελέγξει τον Ν. Δένδια. Δύσκολο...