Ελλάδα

Ιερός πόλεμος γιά το σκοπιανό - Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά Ιερώνυμου

Ιερός πόλεμος γιά το σκοπιανό - Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά Ιερώνυμου
Την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου προκάλεσε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να "ευλογήσει" το συλλαλητήριο της Κυριακής, μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από τους διοργανωτές.

Τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, τον μητροπολίτη Δράμας, Παύλο, και τον μητροπολίτη Χίου, Μάρκο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με άρθρο του στην ιστοσελίδα dogma.gr χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα γιά την σπουδή της ιεραρχίας και των επισκόπων να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να ανακοινώσουν και την συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο. Οπως έγραψε μεταξύ άλλων:

"Ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους δεν αναγνωρίζεται, ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια. Αρκεί και υπεραρκεί η επιβίωση του και η αναγνώριση του από την ίδια την Ιστορία, διαχρονικά.

Όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν”, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας".

Ακόμα αναρωτήθηκε "ποιοι είναι οι ανεύθυνοι εκείνοι ομιλητές, τους οποίους μάλιστα εξουσιοδοτούν επιπόλαια και ανεπίγνωστα κάποιοι επίσκοποι, για να διαβάσουν προς τον λαό το προσωπικό τους μήνυμα και τι τάχα εκπροσωπούν ή με ποια ιδιότητα απευθύνονται με τρόπο προκλητικό προς τον Προκαθήμενο και την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στα δικά τους συλλαλητήρια;"