Ελλάδα

Ζωντανή εικόνα από την πιο «μαγική» πανσέληνο των τελευταίων 152 ετών

Ζωντανή εικόνα από την πιο «μαγική» πανσέληνο των τελευταίων 152 ετών
Η Nasa μεταδίδει ζωντανά στο κανάλι της στο youtube το σπάνιο φαινόμενο που ονομάστηκε το «Ματωμένο μπλέ Φεγγάρι». Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο του το μεγαλείο από την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό Ωκεάνο και τη Βόρεια Αμερική.

Σε πλήρη ανάπτυξη το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας συμπίπτουν τρία φαινόμενα. Η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο αποκορύφωμά της στις 15.30 όταν το φεγγάρι θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου είναι απίστευτα σπάνια από όλες τις απόψεις. Οι ορατές υπερσελήνες φαίνονται 14% μεγαλύτερα και 30% λαμπρότερα από τις πανσέληνους που συμβαίνουν όταν το φεγγάρι είναι όσο πιο μακριά από τη Γη είναι δυνατόν. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι θα χάσει σιγά-σιγά τη λάμψη του και θα πάρει μία κόκκινη απόχρωση, καθώς η ατμόσφαιρα θα προκαλέσει διάθλαση του φωτός, σύμφωνα με τη NASA. Εξού και η ονομασία «Ματωμένο Φεγγάρι». Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο του το μεγαλείο από την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό Ωκεάνο και τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάλληλη στιγμή για να δείτε την υπερσελήνη στην Ελλάδα, είναι στις 17:55 το απόγευμα.

Όσον αφορά όμως, το πραγματικό θέαμα της βραδιάς, δηλαδή τη σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα προκαλέσει το Ματωμένο Φεγγάρι, αυτό θα συμβεί στη 1.48 το βράδυ και θα κρατήσει για περίπου δύο ώρες. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο φαινόμενο θα είναι μερικώς και όχι πλήρως ορατό για την Ελλάδα.

Στο ακόλουθω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το φαινόμενο από το live streaming της NASA

 

NETWORK