Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ - Debate: Χάρις και Τραμπ αντιμέτωποι για 90 λεπτά

Εκλογές ΗΠΑ - Debate: Χάρις και Τραμπ αντιμέτωποι για 90 λεπτά Φωτογραφία: TWITTER
Στην τελική ευθεία για την προεδρική κούρσα Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ έχει μπει στην τελική ευθεία και το debate αυτό είναι η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπάλων και μόλις η δεύτερη φορά που Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Το debate διάρκειας 90 λεπτών, υπό την τηλεοπτική στέγη του ABC είναι η πρώτη τους αναμέτρηση αν και η Κάμαλα Χάρις ερωτώμενη σχετικά έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει αργότερα αν θα ακολουθήσει και δεύτερο.

Δείτε LIVE

{https://www.youtube.com/watch?v=kRh6598RmHM}

Το καταστροφικό debate του Μπάιντεν

Ωστόσο, εδώ και καιρό συζητείται το προεδρικό debate, ειδικά μετά την πρώτη καταστροφική εμφάνιση του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο πρώτο – για τότε- debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Η εμφάνισή του αυτή ήταν που οδήγησε και στην μετέπειτα απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα.

Τα ηνία πήρε η Κάμαλα Χάρις που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οριακά υπερτερεί του αντιπάλου της. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι αρκετά αμφίρροπα με τους αναλυτές να ισχυρίζονται ότι το σημερινό debate είναι που θα κρίνει ίσως ακόμα και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

kamalaharris-debate_c6949.jpg

Οι κανόνες και οι θεματικές του debate

Οι δύο ομάδες των Χάρις και Τραμπ χρειάστηκαν χρόνο για να ορίσουν τους κανόνες διεξαγωγής του αλλά τα κατάφεραν εν τέλει.

Η πλευρά Χάρις επέμενε τα μικρόφωνα να παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεοπτικού debate προκειμένου να «επιτραπεί πλήρως ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.

Έτσι οι κανόνες που ορίστηκαν είναι οι εξής:

  • Τα μικρόφωνα των υποψηφίων είναι κλειστά όταν μιλά ο αντίπαλος
  • Δεν υπάρχει κοινό
  • Δεν επιτρέπεται στους υποψηφίους να έχουν γραπτές σημειώσεις
  • Κανείς από τα μέλη της ομάδας των υποψηφίων δεν μπορούν να μιλήσουν με τον Τραμπ ή τη Χάρις κατά τη διάρκεια των δύο διαφημιστικών διαλειμμάτων
  • Ο υποψήφιοι δεν υποβάλλουν ερωτήσεις στον αντίπαλό τους, ενώ το μόνο που τους έχει επιτραπεί να έχουν δίπλα τους είναι ένα στυλό, ένα σημειωματάριο και ένα μπουκάλι νερό.
  • Οι υποψήφιοι απαντούν μέσα σε 2 λεπτά, έχουν επίσης δύο λεπτά διαθέσιμα για συμπληρωματική απάντηση και ένα λεπτό έξτρα για follow-up, διευκρινίσεις και ανταπαντήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το ABC News, επέλεξε το αριστερό πόντιουμ αφού έστριψαν κέρμα για τη θέση, όπως και για το ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο debate: η Κάμαλα Χάρις.

Τα επίκαιρα πολιτικά ζητήματα είναι στο τραπέζι του debate ενώ οι θεματικές που καλύπτουν οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ είναι η οικονομία, η μετανάστευση, το δικαίωμα αναπαραγωγής, η εγκληματικότητα και πολλά άλλα.

trumpdeabte_4b52a.jpg

Η στρατηγική

Νωρίτερα την Τρίτη η ομάδα του Τραμπ μίλησε για τις προσδοκίες του πρώην προέδρου από το αποψινό debate. Ο επικεφαλής σύμβουλος της καμπάνιας του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ διευκρίνισε ότι το μήνυμα του Τραμπ είναι διακριτό: η Χάρις είναι υπεύθυνη για κάθε αποτυχία της διοίκησης Μπάιντεν καθώς αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο σε κάθε απόφαση που έχει ληφθεί τα τελευταία χρόνια. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για αλλαγή σελίδας, όταν είσαι εκείνος που δημιούργησες αυτόν τον εφιάλτη» είπε. Εξάλλου η γραμμή Τραμπ είναι απόλυτη ότι η Κάμαλα Χάρις είναι «επικίνδυνη, και ακραία φιλελεύθερη». Από την πλευρά του ο Τραμπ επιμένει και σε δύο ακόμα debate για το μέλλον. Πιέζει ιδιαίτερα να φιλοξενηθεί ένα debate στο πιο οικείο του Fox News και μάλιστα με ζωντανό κοινό.

Η πλευρά Χάρις επιφυλάσσεται να απαντήσει για ένα δεύτερο debate τον Οκτώβριο μετά την αποτίμηση της αποψινής βραδιάς. Αυτό που είναι προγραμματισμένο είναι ένα debate την 1η Οκτωβρίου μεταξύ των αντιπροέδρων του JD Vance και Tim Walz, που θα φιλοξενήσει το CBS News.

Το «κρυφό» beef Τραμπ - ABC

Εκτός από τη βασική αναμέτρηση ανάμεσα σε Κάμαλα και Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος σε αυτό το πρώτο debate αντιμετωπίζει και το ABC. Είναι γνωστό εξάλλου το μένος του. «Το ABC είναι μάλλον το χειρότερο όταν μιλάμε για δικαιοσύνη» έχει πει στο παρελθόν σε συνέντευξή του στο οικείο του Fox News.

Ανάλογη ήταν και η άποψή του για το CNN βέβαια, το οποίο ο ίδιος και οι σύμμαχοί του είχαν αποκαλέσει «εχθρικό περιβάλλον». Αλλά στην περίπτωση του ABC το θέμα έχει ξεκινήσει από παλιά καθώς ο Τραμπ εμπλέκεται σε δικαστική μάχη με το δίκτυο. Είχε μηνύσει τον τηλεοπτικό σταθμό και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο για συκοφαντική δυσφήμιση αναφορικά με σχόλια που είχε κάνει ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος στις αρχές του χρόνου.

Τον Μάρτιο, ο Στεφανόπουλος ρώτησε την Νάνσι Μέις σε συνέντευξή της γιατί υποστηρίζει τον Τραμπ παρά το γεγονός ότι κρίθηκε «υπεύθυνος για βιασμό», αναφερόμενος στην υπόθεση της E Jean Carroll καθώς και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις. Ο Στεφανόπουλος δεν απέσυρε τα σχόλιά του ενώ το καλοκαίρι που πέρασε απορρίφθηκε αίτημα για απόσυρση της μήνυσης.

Η «άγνωστη» Κάμαλα Χάρις

Παρόλο που η Καμάλα Χάρις είναι αντιπρόεδρος για πάνω από τρία χρόνια και υποψήφια πρόεδρος τις επτά τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι σχετικά άγνωστη για πολλούς Αμερικανούς.

Σε μια πρόσφατη έρευνα των New York Times, το 28% των ψηφοφόρων του Νοεμβρίου είπε ότι πρέπει να μάθουν περισσότερα για εκείνη. Η προεδρική εκστρατεία του 2024 ήταν γεμάτη ιστορικές αναταραχές, αλλά το αμερικανικό εκλογικό σώμα εξακολουθεί να είναι έντονα διχασμένο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του debate, όπου ακόμη και μικρές αλλαγές στη διάθεση του εκλογικού σώματος θα μπορούσαν να είναι η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας για τους υποψηφίους.

debate_1cba1.jpg

Πώς προετοιμάστηκαν Χάρις και Τραμπ για το debate

Η Κάμαλα Χάρις συνεργάστηκε με τη δικηγόρο Κάρεν Νταν της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους New York Times, για την εμφάνισή της στο debate. Η Νταν έχει τη φήμη ότι βοηθά Δημοκρατικούς πολιτικούς να σχεδιάζουν τις ομιλίες τους για σχεδόν δύο δεκαετίες. Συχνά εκπροσωπεί εταιρείες τεχνολογίας στα δικαστήρια και λειτουργεί με τη λογική της «σκληρής αγάπης», είχε δηλώσει για εκείνη στους NYT η υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016, Χίλαρι Κλίντον. «Δεν φοβάται να πει: «Αυτό δεν θα πετύχει, αλλά και να σε ενθαρρύνει», είχε πει η Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση και έχει εν μέρει επικεντρωθεί στο να μιλήσει ο ίδιος στους ψηφοφόρους, είπε η ομάδα του. Σύμβουλός του είπε στο BBC ότι ο Τραμπ προετοιμάστηκε ωστόσο, για να βελτιώσει τα «θεατρικά» της εμφάνισής του για το debate.

Στους σημαντικούς συμβούλους του ενόψει του debate, ήταν η Tulsi Gabbard, μια πρώην Δημοκρατική που συγκρούστηκε με την Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια των προκριματικών συζητήσεων του κόμματος το 2020, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα, Matt Gaetz.