Ελλάδα

Ντοκουμέντο από την «Ανθρωποφάς» - «Μύλος» με την ελληνική σημαία, νευρικότητα στην Αθήνα (pic&vid)

Ντοκουμέντο από την «Ανθρωποφάς» - «Μύλος» με την ελληνική σημαία, νευρικότητα στην Αθήνα (pic&vid)
Μια ανάσα απο τις Ελληνικές βραχονησίδες «Ανθρωποφάς» στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Απριλίου το samostimes.gr.

limeniko39

Τα δυο αυτά νησάκια έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στο στόχαστρο της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής που αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε αυτά. Πρόκειται για νησιά στα οποία απο αρχαιοτάτων χρόνων ασκούνται ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως εκτροφή αιγοπροβάτων αλλά και κυνήγι μιας και υπάρχουν εκατοντάδες αγριοκούνελα. Συχνά οι κάτοικοι των Φούρνων τα επισκέπτονται για να μαζέψουν χόρτα (ένα είδος που το συναντάς μόνο εκεί) αλλά και σαλιγκάρια.

limeniko69

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί συχνά υπερπτήσεις στην περιοχή παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και βάζοντας την περιοχή αυτή στις, κατα την πολιτική της, αμφισβητούμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

limeniko27

Όπως είναι φυσιολογικό η προσέγγιση των ακατοίκητων βραχονησίδων δεν κατέστη δυνατή. Ο δημοσιογράφος με ιδιωτικό σκάφος επιχείρησε να προσεγγίσει τις δυο βραχονησίδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σημαίες παραμένουν στον ιστό τους ή έχουν κατέβει.

Όπως τόνισε «Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε… Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται».

Πριν απο λίγες ημέρες μια τριμελής ομάδα νεαρών ανδρών απο τους γειτονικούς Φούρνους προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη να ανανεώσουν, όπου υπήρχαν, τις παλιές ελληνικές σημαίες και να τοποθετήσουν εξαρχής νέες όπου δεν υπήρχαν, φτάνοντας σε πέντε (5) απομακρυσμένα σημεία με μικρό ταχύπλοο σκάφος. Λίγες μέρες μετά η Τουρκική προπαγάνδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό αναφέροντας ψεύδος ότι δυνάμεις της γείτονος υπέστειλαν την Ελληνική σημαία.

Ισχυρισμός ο οποίος διαψεύδεται απο κατοίκους της περιοχής και απο τον Δήμαρχο Φούρνων κ. Γιάννη Μαρούση. Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία του samostimes η Ελληνική σημαία κυματίζει υπερήφανα στην βραχονησίδα «Ανθρωποφάς».

Αφορμή για ανθελληνικό παραλήρημα έψαχνε ο τουρκικός Τύπος ο οποίος προσπαθεί να δώσει έκταση στο περιστατικό με τις σημαίες στις ελληνικές βραχονησίδες στους Ανθρωποφάγους.

Οι Τούρκοι προκαλούν και δημοσιεύουν νέα σενάρια με ένα απίστευτο παρασκήνιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα που κατέληξε σε καταδρομική επιχείρηση από τους βατραχανθρώπους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού οι οποίοι πήγαν μεσάνυχτα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος κατέβασαν τη σημαία που είχαν αναρτήσει οι τρεις νεαροί Έλληνες στη μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου και την πήραν μαζί τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα οι κομάντος της SAT -της μονάδας που έδρασε και στα Ίμια το 1996- πέρασαν απαρατήρητοι και έφτασαν σχεδόν 25 μίλια μέσα στο Αιγαίο, «πάτησαν» σε ελληνικό νησί, αφαίρεσαν τη σημαία και την πήραν μαζί τους.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet η οποία κάνει λόγο για ελληνική πρόκληση με τη σημαία και αναφέρει ότι η κίνηση των τριών νεαρών Ελλήνων έγινε αντιληπτή από την τουρκική ακτοφυλακή. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες το Σάββατο επικοινώνησαν με τις ελληνικές, σε διαφορετικά επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και «απαίτησαν» από την Αθήνα να βάλει τέρμα σε αυτή την πρόκληση αμέσως κατεβάζοντας τη σημαία.

Η σημαία, ωστόσο, όπως λέει η εφημερίδα έμεινε στη θέση της και έτσι τη νύχτα ομάδα βατραχανθρώπων της SAT πήγε στη νησίδα κατέβασε τη σημαία και την πήρε μαζί της στην Τουρκία.

πηγή: samostimes

πηγή φωτογραφιών και βίντεο: samostimes