Ελλάδα

Σβήνουν για πάντα τα διάσημα «φωτάκια του Ψυρρή» στην οδό Πιττάκη

Σβήνουν για πάντα τα διάσημα «φωτάκια του Ψυρρή» στην οδό Πιττάκη
Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγο καιρό τα διάσημα φωτάκια που κοσμούν το «δρόμο με τις λάμπες» στου Ψυρρή.

Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει από που προέκυψε αυτή η εικαστική παρέμβαση όπως μετά από έξο χρόνια, η φωτιστική εγκατάσταση στον πεζόδρομο της οδού Πιττάκη, κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας χάνοντας τη μάχη με τη γραφειοκρατία του Δήμου Αθηναίων.

Η Συν-oικία Πιττάκη αποτέλεσε ένα ήρθε για πρώτη φορά στους δρόμους της Αθήνας ως ένα εγχείρημα αστικής αναζωογόνησης που πήρε «σάρκα» το 2012 από την άτυπη τότε ομάδα Imagine the City (που εξελίχθηκε στην ΑΜΚΕ Place Identity Clusters) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight.

Πίσω στο 2012, η ομάδα συντονισμού εξασφάλισε χρηματοδότηση του έργου από ιδιωτική χορηγία και ανέλαβε την υλοποίηση του σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Στο εγχείρημα αυτό δέχτηκαν να εμπλακούν ενεργά πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής και διαφορετικές ομάδες πολιτών της Αθήνας.

Ο αρχικός προγραμματισμός για το έργο είχε προβλέψει έξι μήνες λειτουργίας. Στη συνέχεια όμως, όταν οι υπεύθυνοι είδαν την απήχησή του που είχε στον κόσμο αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συντήρησή του μέσω χορηγιών, δωρεών και προσωπικής εργασίας μέχρι σήμερα.

Έπειτα από έξι χρόνια λειτουργίας και ύστερα από αλλεπάλληλες εγκλήσεις στο δήμο Αθηναίων για την ανάληψη εκ μέρους του της επιμέλειας και ασφάλειας του έργου, παρά τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Α' Δημοτικής Κοινοτητας, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης νομικής και τεχνικής υποστήριξης από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί η απεγκατάστασή του τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η στάση του Δήμου προκαλεί ενυπώσεις, καθώς από τη μία εμφανίζεται να αγκαλιάζει αντίστοιχες παρεμβάσεις με το νέο πρόγραμμα πόλη 2 και από την άλλη φαίνεται πως αδιαφορεί για πρακτικά ζητήματα, όπως η ανάληψη της αστικής ευθύνης με αποτέλεσμα τέτοια έργα να καθίστανται ανέφικτα.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους όπου η Beforelight έστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων με κοινοποίηση στην Αντιδήμαρχο Κοινωνίας Πολιτών και Καινοτομίας και το Ηλεκτρολογικό Τμήμα, με ενημέρωση για την ανάγκη ανάληψης της αστικής ευθύνης της φωτιστικής εγκατάστασης από το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να αποφευχθεί η απεγκατάσταση της. Η επιστολή παραμένει επισήμως αναπάντητη έως και σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών από 120 καταστήματα και κατοίκους της περιοχής που ζητούν η εγκατάσταση να παραμείνει στην οδό Πιττάκη. Σχετικό αίτημα υποβάλλεται στην 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.

Τον Οκτώβριο του 2017 η 1η Δημοτική Κοινότητα με απόφαση του τοπικού συμβουλίου εισηγείται ομόφωνα τη διατήρηση της φωτιστικής εγκατάστασης στην οδό Πιττάκη, εφόσον το Ηλεκτρολογικό Τμήμα του Δήμου μπορεί να τη συντηρήσει.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, επιστολή του Ηλεκτρολογικού Τμήματος του Δήμου Αθηναίων προς την Α' Δημοτική Κοινότητα που υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση πρέπει να αποξηλωθεί καθώς δεν πληρεί προδιαγραφές και παρουσιάζει φαινόμενο γήρανσης. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παραμονής της φωτιστικής εγκατάστασης, θα πρέπει η ομάδα Beforelight να αναλάβει πλήρως την ευθύνης λειτουργίας της.

Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιείται μια επίσκεψη μελών της ομάδας Beforelight στην Πρόεδρο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας όπου επιβεβαιώνεται ότι παρά τη θετική πρόθεση του Δήμου να παραμείνει η εγκατάσταση, η αδυναμία του τεχνικού προσωπικού του Δήμου και του αρμόδιου τμήματος δεν επιτρέπει την ασφάλεια - συντήρησή της.

Τέλος, τον Μάιο του 2018 πάρθηκε η απόφαση από τη Beforelight & Place Identity Clusters για άμεση απεγκατάσταση "Συν-οικίας Πιττάκη" και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, συντονισμό δημοσίου διαλόγου και αξιολόγηση αντίκτυπου το έργου.