Διεθνή

Φόβοι για ντόμινο πολέμου στη Μέση Ανατολή - Η επόμενη μέρα από το θάνατο του Νασράλα

Φόβοι για ντόμινο πολέμου στη Μέση Ανατολή - Η επόμενη μέρα από το θάνατο του Νασράλα
Ο χρόνος θα δείξει αν η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ «πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο» και τι θα γίνει με το Ιράν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο αλλά και τη Γάζα.

Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες έκαναν την εμφάνιση τους στα σύνορα με το Λίβανο την ώρα που ανησυχία για την επόμενη μέρα στην περιοχή και τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης παραμένει ζωντανή μετά το θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για ένδειξη ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ «πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο» με εμπλοκή του Ιραν, ενώ βρισκόμαστε κοντά στη γενίκευση του πολέμου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο αλλά και τη Γάζα, καθώς ο Νετανιάχου επί της ουσίας κάνει ό,τι μπορεί για να επεκταθεί ο πόλεμος και να συντηρηθεί στην κυβερνητική εξουσία.

Τουλάχιστον 80 βόμβες έπεσε σε διάστημα μερικών λεπτών προκειμένου οι Ισραηλινοί να σκοτώσουν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Σύμφωνα με τους NYT, που επικαλείτο τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους Άμυνας, η απόφαση του Ισραήλ για το χτύπημα πάρθηκε την Παρασκευή, καθώς εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για ένα «μικρό παράθυρο» ευκαιρίας πριν εξαφανιστεί σε διαφορετική τοποθεσία.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν στους NYT ανώνυμα, πρόσθεσαν ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φύγει για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

BBC: Τι θα πράξει η Χεζμπολάχ

Ο Φρανκ Γκάρντνερ, ανταποκρίτης του BBC, σχολιάζει: «Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα ζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα πριν καταστραφούν και αυτά.

Αλλά αν καταφέρουν μια μαζική επίθεση που θα υπερκεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η δολοφονία του βετεράνου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, «δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση», καθώς οι φόβοι για μια σπειροειδή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξάνονται».