Ελλάδα

Εργατικό ατύχημα με καυστικό υγρό σε συμβασιούχο του δήμου Θεσσαλονίκης

photo: Αρχείο dikaiologitika News photo: Αρχείο dikaiologitika News
Ένα σοβαρό ατύχημα σε εργαζόμενο στην υπηρεσία καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει με ανακοίνωση της η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας το οποίο συνέβη χθες.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης, χθες στις 07.30 το πρωί ένα συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

Τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στον θώρακα συμβασιούχου εργαζόμενης, που ήταν μέλους του πληρώματος του απορριμματοφόρου.

Σύμφωνα πάντα με τη ΔΑΣ, η εργαζόμενη αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό, το οποίο επισημαίνουν ότι πιθανώς να ήταν τοξικό, στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν και προκλήθηκαν εγκαύματα.

Το ασθενοφόρο που κλήθηκε μετέφερε την άτυχη γυναίκα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου παραμένει για νοσηλεία και παρακολούθηση.

«Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τι απαντά ο δήμος

Όπως αναφέρει στηνThessnews ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης, «το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών χθες το πρωί και ήταν ένα άτυχο συμβάν».

Σύμφωνα με τον ίδιο η 47χρονη με οκτάμηνη σύμβαση, κατά την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από μπλε κάδο, ένα μπουκάλι με καυστικό υγρό έσκασε κατά την πίεση του από την πρέσα του απορριμματοφόρου με αποτέλεσμα το υγρό να εκτοξευθεί και να τραυματίσει τη γυναίκα.

«Άμεσα κάτοικοι της περιοχής την κατέβρεξαν με λάστιχα ώστε να εκτονωθεί το κάψιμο. Πάντως η εργαζόμενη φορούσε όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά», αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί η συσκευασία με το συγκεκριμένο υγρό ώστε να διαπιστωθεί τι ήταν αυτό που τραυμάτισε την εργαζόμενη.

«Αυτό που ανακύπτει σίγουρα είναι ότι πρέπει να αναλογιστούμε το τι πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Πηγή: Thessnews