Ελλάδα

Φωτίου: Οι άστεγοι έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στο ΚΕΑ χωρίς την ανάγκη μόνιμης κατοικίας/διεύθυνσης

photo: Αρχείο Dikaiologitika News photo: Αρχείο Dikaiologitika News
Στους 1.645 ανήλθαν οι άστεγοι που καταγράφηκαν σε επτά δήμους της χώρας. Το πιλοτικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, διενεργήθηκε στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Γιάννενα, στα Τρίκαλα και στη Ν. Ιωνία.

Η καταγραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, πραγματοποιήθηκε από ειδικά συνεργεία τόσο στο δρόμο, όσο και σε δομές. Πρόκειται για το βασικό σκέλος της εθνικής στρατηγικής για τους άστεγους που εδώ και μία διετία έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας.

Από τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν προκύπτει ότι από τα 1.645 άτομα που εντοπίστηκαν στο δρόμο και σε δομές στους επτά Δήμους, τα 691 από αυτά ζουν στο δρόμο και τα 793 στην Αθήνα από τα οποία τα 353 στο δρόμο .

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της απογραφής οι άστεγοι στο δρόμο και στις δομές, είναι ένας πληθυσμός σύνθετος, ανομοιογενής με πολλαπλά προβλήματα. Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, «η αντιμετώπιση πρέπει αντίστοιχα να είναι σε πολλά επίπεδα, εξατομικευμένη, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης, αλλά και μακροχρόνια/σταθερή γιατί η επανένταξή τους δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους με εξαρτήσεις, ψυχικές παθήσεις, και χρόνια παραμονή στο δρόμο».

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου, οι άστεγοι έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στο ΚΕΑ χωρίς την ανάγκη μόνιμης κατοικίας/διεύθυνσης. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και στους φορείς να προσεγγίσουν αυτόν τον πληθυσμό και να τον υποστηρίξουν για την μακροπρόθεσμη ένταξή τους. Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 4.871 ωφελούμενοι, ενώ στους 7.336 φτάνει το άθροισμα μελών. Παράλληλα, οι άστεγοι αυτής της κατηγορίας, μπορούν να έχουν δωρεάν περίθαλψη ανασφαλίστων που επιτρέπει την πρόσβαση των αστέγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλες παροχές για την αντιμετώπιση της φτώχειας (ΤΕΒΑ κλπ).