Ελλάδα

Συνεχίζεται η αιώνια διαμάχη για την "Ιερά Σινδόνη": Ψεύτικες οι κηλίδες αίματος λένε επιστήμονες

photo: ΑΠΕ photo: ΑΠΕ
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Forensic Sciences αποκαλύπτει ότι η  Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη είναι...απάτη.

Η Ιερά Σινδόνη αποτελεί ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Η ανακάλυψη της είχε πάρει τεράστις διαστάσεις καθώς πολλοί είκαζαν ότι αποτελεί το σεντόνι μέσα στο οποίο τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού Χριστού. 

Το πείραμα, στο οποίο εφαρμόστηκαν μέθοδοι της ιατροδικαστικής επιστήμης για την ανασύνθεση του σχηματισμού των λεκέδων, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Forensic Sciences

«Δεν αναλύσαμε την ουσία που σχημάτισε τις κηλίδες, αλλά θέλαμε να επαληθεύσουμε πώς μπορεί να σχηματίστηκαν στο σάβανο», είπε ο Μπορίνι. Και για να το πετύχουν αυτό προσομοίωσαν τη σταύρωση σ’ έναν από τους συντάκτες της μελέτης, τον Γκαρλασκέλι, χρησιμοποιώντας αληθινό και τεχνητό αίμα.

«Προσομοιώσαμε τη σταύρωση σε σταυρούς διαφόρων σχημάτων και τύπων ξύλου, με διαφορετικές στάσεις σώματος, όπως με τα χέρια σε σχήμα Τ, σε σχήμα Υ, ή κάθετα πάνω από το κεφάλι», είπε ο Μπορίνι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν έτσι τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι κηλίδες αίματος στους καρπούς, τους βραχίονες, το στήθος και γύρω από τη μέση, που εμφανίζονται στην «Ιερά Σινδόνη» και κατέληξαν ότι οι κηλίδες στον κορμό ήταν συμβατές με τη στάση ενός σταυρωμένου ανθρώπου, όπως και οι κηλίδες στο βραχίονα, που δείχνουν ότι τα χέρια ήταν τεντωμένα ψηλά, σε θέση άνω των 45 μοιρών.

Ωστόσο, οι κηλίδες αίματος στον καρπό και την οσφυϊκή περιοχή «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από καμία στάση του σώματος, είτε επάνω στο σταυρό, είτε μετά στον τάφο», σημείωσε.

Ειδικά ο λεκές σε σχήμα ζώνης γύρω από την οσφυϊκή περιοχή ως αποτέλεσμα αιμορραγίας από πληγή στα πλευρά, είναι εντελώς μη ρεαλιστικός, αφού κανονικά το αίμα σε μια τέτοια περίπτωση δεν είχε συσσωρευτεί στην περιοχή των νεφρών, αλλά της ωμοπλάτης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κηλίδα αυτή έγινε με τεχνητό τρόπο και βάσει των αναλύσεών τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «Ιερά Σινδόνη» που φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο, είναι κίβδηλη, μια μεσαιωνική απάτη, όπως έδειξε και η χρονολόγησή της με άνθρακα το 1988.