Ελλάδα

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Ανακοίνωση για την ενισχυτική διδασκαλία

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Ανακοίνωση για την ενισχυτική διδασκαλία
Λειτουργία Τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας στην περιοχή Αγίου Νεκταρίου (3ο Γυμνάσιο Μενεμένης - Λυκειακές Τάξεις)

Ο Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την στήριξη των πολιτών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, με κύρια προβλήματα την φτωχοποίηση τους και τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό, που πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες, οι γυναίκες κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο αναδυόμενα προβλήματα αποτελούν η μαθητική διαρροή και η πρόωρη εγκατάλειψη από την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, όπου το πρόβλημα της μαθητικής διαρροής, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι εντονότερο, η ανάγκη διασύνδεσης των πολιτών με την εκπαίδευση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες αποκτά χαρακτήρα στρατηγικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής και την προώθηση της απασχόλησης. Η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων και μέτρων πρόληψης για τη μαθητική διαρροή, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, η ενδυνάμωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελούν στόχους του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου για τη μείωση της μαθητικής διαρροής και την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης από την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Αγίου Νεκταρίου, τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού των Ρομά, τα προβλήματα συγκοινωνιακής διασύνδεσης της περιοχής με τις όμορες που λειτουργούν Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, προβάλλει ως αναγκαιότητα η ίδρυση και λειτουργία αντίστοιχων Τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας για την εξυπηρέτηση των μαθητών της περιοχής Αγίου Νεκταρίου και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά, στην περιοχή Αγίου Νεκταρίου, έχει αναδειχθεί ακόμη πιο έντονα η αναγκαιότητα λειτουργίας Τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, καθώς τα αιτήματα των ίδιων των πολιτών συνεχώς αυξάνονται. Ως Δήμος θεωρούμε ότι αυτή η περίοδος (εφαρμογή Σχεδίου Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, Ανάπτυξη ποικιλίας Προγραμμάτων, Δράσεων και Παρεμβάσεων για Ρομά, ωριμότητα πληθυσμού για την εκπαίδευση κλπ.) είναι η κατάλληλη συγκυρία να κινητοποιήσουμε τους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη για υποστήριξη και βοήθεια και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε Σχολεία, Υπηρεσίες και Δομές που στεγάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περιοχή, όπως ο Άγιος Νεκτάριος, όπου η παραβατικότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα, η δημιουργία δομών εκπαίδευσης, σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες και τα Προγράμματα του Δήμου, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την αναμόρφωση της περιοχής.

Παρακαλούμε να εξεταστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία το αίτημα λειτουργίας Τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά και έμπρακτα τους μαθητές και τις οικογένειες τους και να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόοδο.

Από πλευράς Δήμου δεσμευόμαστε ότι θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Είμαστε στη διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινήσεις.