Ελλάδα

Μπλακ άουτ στην Ύδρα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση μετά από 34 ώρες

photo: αρχείο Dikaiologitika News photo: αρχείο Dikaiologitika News
Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζούσαν από χθες τα ξημερώματα κάτοικοι και τουρίστες στην Ύδρα, καθώς το νησί είχε μείνει χωρίς ρεύμα και συνεπώς χωρίς νερό. 

Την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Ύδρας από τις 15.10 σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα συνεργεία του Διαχειριστή εντόπισαν και αποκατέστησαν βλάβη στο Δίκτυο Μέσης Τάσης στη χερσαία σύνδεση του νησιού και έθεσαν σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης του δικτύου της Ύδρας με την ηπειρωτική χώρα μέσω του οποίου γίνεται τώρα η ηλεκτροδότηση.

Ωστόσο συνεχίζονται οι εργασίες και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο ενώ παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και στην κύρια διασύνδεση, στο νησί παραμένουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη συνολικής ισχύος 3 ΜW, τα οποία σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ύδρας και την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει τέλος για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος οι τρεις γεννήτριες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού για ρεύμα, αλλά και να εξασφαλίσουν την λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης, ώστε να αποκατασταθεί και η υδροδότηση της Ύδρας.

Χθες το βράδυ η περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι το οποίο έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε το Δήμο Ύδρας της Περιφέρειας Αττικής, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε την Κυριακή, 26 Αυγούστου».

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 05:30 όταν ξαφνικά η Υδρα βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Οι ώρες περνούσαν και η ηλεκτροδότηση δεν επανερχόταν. Και παρά τις υποσχέσεις του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση δεν επανήλθε ούτε σήμερα το πρωί. Ο δήμαρχος του νησιού σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι βλέπει η βλάβη να αποκαθίσταται κατά το απόγευμα και το... φως να επιστρέφει τότε στην Υδρα.

Η περιφέρεια Αττικής από χθες έχει εισηγηθεί την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το λιμάνι της Υδρας βυθισμένο στο σκοτάδι. Το λιμάνι της Υδρας βυθισμένο στο σκοτάδι.

Διευκρινήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου 2018, διευκρινίζει ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης τις πρωινές ώρες, με τη σύνδεση των Η/Ζ. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία τους.

Εκνευρισμός σε κατοίκους και τουρίστες

Εντωμεταξύ, έντονος είναι ο εκνευρισμός σε κατοίκους και τουρίστες. Οι επαγγελματίες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα αφού αφενός δεν μπορούν να δουλέψουν, αφετέρου χάλασαν όλα τα προϊόντα που διέθεταν.

Για οικονομική καταστροφή μιλά από την πλευρά του, ο κ.Κώστας Κεχαγιόγλου, ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Κλείνει το ένα μαγαζί μετά το άλλο, εδώ στην Ύδρα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Είναι μεγάλη καταστροφή αυτό για το νησί μας και μάλιστα πάνω στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Αναγκάστηκα να πετάξω όλα τα φαγητά και να διώξω 100 πελάτες σήμερα. Και περιμένω άλλους 70 πελάτες για απόψε το βράδυ, τους οποίους θα διώξω κι αυτούς γιατί δεν μπορείς να τους ταϊσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Είναι πάρα πολλές οι ώρες χωρίς ρεύμα το νησί και από ότι βλέπω δύσκολα θα λυθεί το θέμα. Είναι δυσφήμηση για το νησί και καταστροφή για εμένα, γιατί ποιος θα με αποζημιώσει εμένα, τώρα; Το κράτος;», έλεγε χθες το βράδυ.

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων: Εξαγριωμένοι οι πελάτες, θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μαρία Κλαδάκη, μιλώντας στο Θεμα 104,6 αποτύπωσε με τη σειρά της τις δραματικές ώρες που περνά το νησί. «Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί τίποτε. Οι πελάτες είναι εξαγριωμένοι και εμείς με τη σειρά μας θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν λειτουργούν ΑΤΜ να βγάλει ο κόσμος χρήματα, η δυσφήμηση είναι τεράστια. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον κόσμο, σήμερα το νησί με τέτοιες συνθήκες θα αδειάσει».