Ελλάδα

Αλλαγές για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης για τους άνω των 74 ετών

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Νέα απόφαση για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ο κάτοχος άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας που την ανανεώνει μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του π.δ. 51/2012 και πέραν των προβλεπόμενων της παραγράφου 3 του άρθρου 8, στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνει την/τις κατηγορία/ες που επιθυμεί να ανανεώσει και υποβάλλει: α) Μία (1) πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, για κάθε Δ.Ε.Ε. που εκδίδεται προκειμένου να συμμετάσχει σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για την αντίστοιχη κατηγορία που επιθυμεί να ανανεώσει.

Για κάθε κατηγορία που ο ενδιαφερόμενος θα εξεταστεί εκδίδεται και αντίστοιχο Δ.Ε.Ε. β) Αποδεικτικό, για την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού για κάθε προγραμματισμό δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς οδηγού κάθε κατηγορίας που επιθυμεί να ανανεώσει.

Μετά την έκδοση του Δ.Ε.Ε. η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών προγραμματίζει τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς του ενδιαφερομένου κατ΄ αναλογία της παραγράφου 3 του άρθρου 24.

Ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του π.δ. 51/2012, υποχρεούται και σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.

Η παραπάνω διαδικασία διενεργείται με οποιοδήποτε όχημα της αντίστοιχης κατηγορίας που επιθυμεί να ανανεώσει ο ενδιαφερόμενος, το οποίο πληροί τα κριτήρια των διατάξεων του άρθρου 3 του π.δ. 51/2012. Για το όχημα αυτό πρέπει να διατίθενται όλα τα έγγραφα για τη νόμιμη κυκλοφορία του (Άδεια κυκλοφορίας, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, Κάρτα Καυσαερίων, Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, Απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας). Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών. Σε περίπτωση που το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία δεν ανήκει στον ενδιαφερόμενο, απαιτείται παραχώρηση του οχήματος από τον ιδιοκτήτη του στον ενδιαφερόμενο με υπεύθυνη δήλωση.

Ο ενδιαφερόμενος που είναι κάτοχος άδειας οδήγησης πάνω από μία από τις κατηγορίες ΑΜ ή Α1 ή Α2 ή Α, διενεργεί τη δοκιμασία στη μεγαλύτερη που επιθυμεί, καλύπτοντας και τις μικρότερες που έχει στην κατοχή του σύμφωνα με το άρθρο 4 (Κλιμάκωση και ισοδυναμία μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης) του π.δ. 51/2012. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να εξεταστεί σε μικρότερη κατηγορία δικύκλου που δεν κατέχει αλλά μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με τις διατάξεις περί ισοδυναμίας μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης. Η καθοδήγηση του οδηγού στη δοκιμασία γίνεται με ασύρματη επικοινωνία. Το δίκυκλο ακολουθείται από όχημα κατηγορίας Β, εφόσον διατίθενται όλα τα έγγραφα για τη νόμιμη κυκλοφορία του (όπως, Άδεια κυκλοφορίας, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, Κάρτα Καυσαερίων, Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, Τέλη κυκλοφορίας), στο οποίο επιβαίνει η εξεταστική επιτροπή. 6. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοχος άδειας οδήγησης περισσοτέρων της μίας κατηγοριών, τότε οι δοκιμασίες διενεργούνται, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ.51/2012, για κάθε κατηγορία που επιθυμεί να ανανεώσει σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

* Η δοκιμασία για όχημα κατηγορίας Β1 πραγματοποιείται κατ΄ αναλογία της διαδικασίας δοκιμασίας για όχημα κατηγορίας Β.

Οι απαιτούμενες εξετάσεις για την ανανέωση διενεργούνται τηρουμένης της σειράς χορήγησης των κατηγοριών η οποία προκύπτει από την παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 51/2012 και με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης της προηγούμενης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί, να ανανεώσει μέρος των κατηγοριών που κατέχει και στην περίπτωση αυτή εξετάζεται σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα για τις κατηγορίες που επιθυμεί να ανανεώσει.

Μετά την επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς σύμφωνα με το παρόν άρθρο, στο νέο έντυπο της άδειας οδήγησης ανανεώνονται οι κατηγορίες στις οποίες έχει εξεταστεί καθώς και οι υπόλοιπες που καλύπτονται από τις διατάξεις περί ισοδυναμίας μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης, με τη συμπλήρωση της στήλης 11 στις αντίστοιχες κατηγορίες. Σε περίπτωση εξέτασης σε κατηγορία που δεν κατέχει ο ενδιαφερόμενος αλλά μπορούσε να οδηγεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί ισοδυναμίας μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης, τότε συμπληρώνεται και η στήλη 10 με την ημερομηνία επιτυχούς εξέτασης της κατηγορίας αυτής. Η/Οι κατηγορία/ες που δεν επιθυμεί να ανανεώσει παραμένει/ουν ληγμένη/ες.

Εφόσον η ημερομηνία ισχύος του νέου εντύπου (4α) είναι αυτή της συμπλήρωσης των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και μετά, ο ενδιαφερόμενος υπόκειται υποχρεωτικά στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. 9. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από την 30η Αυγούστου 2018 και εφαρμόζεται για όσους καταθέτουν αίτηση για ανανέωση άδειας οδήγησης από την ημερομηνία αυτή και μετά.»

Στις περιπτώσεις αρχικής χορήγησης άδειας οδήγησης, ανανέωσης ή ανταλλαγής ή αφαίρεσης ή έκδοσης αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος-μέλος της Ε.Ε., απαιτείται έλεγχος μέσω του ενωσιακού δικτύου αδειών οδήγησης (RESPER)..

«Κάτοχος ισχύουσας ελβετικής άδειας οδήγησης, δύναται να αιτηθεί μετατροπή της σε αντίστοιχης κατηγορίας ελληνικής μετά την πάροδο εννέα (9) μηνών από την είσοδό του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2, ενώ στην υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 2α συμπληρώνει ότι εισήλθε στην Ελλάδα προ εννεάμηνου. Η παραλαβή της ελληνικής άδειας οδήγησης γίνεται μετά την πάροδο δωδεκαμήνου από την είσοδό του στην Ελλάδα, καταθέτοντας παράλληλα, πλην της ελβετικής άδειας οδήγησης και υπεύθυνης δήλωσης όπου δηλώνει ότι: «εισήλθε στην Ελλάδα προ δωδεκαμήνου τουλάχιστον και δεν διέκοψε την παραμονή του για τρεις ή παραπάνω συνεχείς μήνες, κατά το διάστημα αυτό».

«Σε περίπτωση που υποψήφιος έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης της κατηγορίας ΑΜ και αιτείται την επέκτασή της σε κατηγορία Α1 ή Α2 ή Α, απαιτείται η παρακολούθηση δέκα (10) μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών μοτοσικλετών εφόσον η κατηγορία ΑΜ προέρχεται από ανταλλαγή ή μετατροπή ξένης άδειας οδήγησης μέσω ισοδυναμίας.

Σε περίπτωση που υποψήφιος έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης μιας εκ των κατηγοριών C1 ή D1 και αιτείται την επέκτασή της σε κατηγορία C ή D αντίστοιχα, απαιτείται η παρακολούθηση δεκαπέντε (15) μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών φορτηγών ή λεωφορείων εφόσον οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από ανταλλαγή ή μετατροπή ξένης άδειας οδήγησης μέσω ισοδυναμίας».

Υποψήφιος του οποίου έχει χορηγηθεί κατηγορία με ανταλλαγή ή μετατροπή λόγω ισοδυναμίας, σε περίπτωση επέκτασης των κατηγοριών της άδειας οδήγησης, υποχρεούται σε θεωρητική εξέταση των Ερωτηματολογίων 2 ή 4 ή 5 ανάλογα της κατηγορίας που αιτείται.

«Όσοι απορρίπτονται σε θεωρητικές εξετάσεις πάνω από τέσσερις (4) φορές έχουν δικαίωμα επανεξέτασης με την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) ημερών.»

Στις περιπτώσεις άρσης του περιορισμού «Κωδικός 78» ή επανεξέτασης κατόχου άδειας οδήγησης όταν προβλέπεται από άλλες διατάξεις (όπως, επανεξέταση οδηγού λόγω ΣΕΣΟ, επανεξέταση οδηγού που του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 13 του ΚΟΚ, ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών), εκδίδεται χειρόγραφο Δ.Ε.Ε. μέχρις ότου καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική έκδοσή του.

Επίσης προβλέπεται ότι επιτρέπεται ο προγραμματισμός «αποκλειστικής» επιτροπής επανεξέτασης οδηγών για την περίπτωση ανανέωσης κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών.

Αντικαθίσταται η 6η Διαδικασία/Υπηρεσία «6. Ανανέωση»

diploma3