Ελλάδα

Αγοραστός: Δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθεί η Θεσσαλία από τη νέα διαδικασία της εξισωτικής αποζημίωσης

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
«Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις για να σταματήσουμε αυτή την αδικία για την περιοχή μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας με αφορμή το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως, αυτή θα διαμορφωθεί αν τελικά ισχύσει ο νέος χάρτης που δόθηκε στην διαβούλευση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργο Κωτσό, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Κόκουρα Γιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Λαδόπουλο, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρη Σοφολόγη, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. κ. Ντογκούλη Δημήτρη και τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκο Παυλοκώστα ζήτησε «η Περιφέρεια Θεσσαλία να μην αδικηθεί από αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα, με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

"Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων από τη διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι σε 59 τοπικά διαμερίσματα σε όλη τη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μην πάρουν εξισωτική αποζημίωση.

Η εξισωτική αποζημίωση από το 2016 και μετά έχει μειωθεί στο 50%. Κάποιος που έπαιρνε 5.000 ευρώ παίρνει 2.500 ευρώ. Μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων σε 59 διαμερίσματα της Θεσσαλίας κινδυνεύει να μην πάρει ούτε ένα ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση για τα επόμενα 10 χρόνια. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια δύσκολη εποχή για τους κτηνοτρόφους που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες ( μείωση τιμή γάλακτος, αύξηση κόστους παραγωγής). Για τους λόγους αυτούς βλέπουμε καθημερινά σε όλη τη Θεσσαλία πωλητήρια σε κοπάδια.

Έστω και την ύστατη στιγμή, την ώρα που η υπουργική απόφαση βρίσκεται σε διαβούλευση, ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική και η διαδικασία της παραγωγής. Διότι η κτηνοτροφία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζεται η παραγωγή στη χώρα μας.

Βέβαια ο προσδιορισμός και η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, έγινε με τέτοιο τρόπο που πιθανώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη διαδικασία που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριοθέτηση αυτών των περιοχών.

Συνεπώς δεν πρέπει η Περιφέρεια Θεσσαλία να αδικηθεί από αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα, με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι δια της ΠΕΔ Θεσσαλίας, η Συνομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, το ΓΕΩΤΕΕ, ο Γεωπονικός Σύλλογος, οι Νέοι Αγρότες προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδικία στην περιοχή μας".