Ελλάδα

Οριακή η κατάσταση στα νησιά - Αύξηση 50% των προσφύγων φέτος

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Η κατάσταση στα νησιά είναι από πολύ δύσκολη ως οριακή, επανέλαβε για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πολύ δύσκολη ως οριακή, επανέλαβε για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Μάλιστα είπε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται αρκετοί από τους πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση για άσυλο. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην Μόρια είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 7.500 άνθρωποι και το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν 1.030, ενώ το πρόγραμμα μετακινήσεων προς την ενδοχώρα θα συνεχιστεί.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50 % από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός όπως είπε είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά

«Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορα μας προς το βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο».

Ο υπουργός μεταναστευτικής ανέφερε ακόμη ότι μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκαν κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου και κατά 50% οι επιδόσεις των αποφάσεων ασύλου. Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση».