Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 10 δισ. ευρώ για τις χώρες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Boris

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 10 δισ. ευρώ για τις χώρες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Boris Φωτογραφία: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI
Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από τα Ταμεία Συνοχής.

Από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν 10 δισ. ευρώ, από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν από την κακοκαιρία Boris.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους ισχυρούς ανέμους έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι στην Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.  «Εκ πρώτης όψης, είναι δυνατόν να αποδεσμεύσουμε 10 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής για τις πληγείσες χώρες» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που συναντήθηκε στο Βρότσλαβ με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Αυστρία, που δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από ην κακοκαιρία τις τελευταίες μέρες.

«Πρόκειται για επείγουσα αντίδραση» πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. «Ήταν σπαρακτικό να βλέπω την καταστροφή και την απόγνωση» που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Τόνισε ότι η ΕΕ διαθέτει δύο πιθανές πηγές βοήθειας, τα Ταμεία Συνοχής και τα Ταμεία Αλληλεγγύης, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης». «Θα χρησιμοποιήσουμε τα Ταμεία Συνοχής με ασυνήθιστο τρόπο» ώστε να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να καλύψουν τις ανάγκες με ευελιξία, σημείωσε.

Την Πέμπτη η στάθμη του νερού στο Βρότσλαβ, ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της, αν και όχι τόσο όσο είχε καταγραφεί το 1997, όταν η πόλη βίωσε καταστροφικές πλημμύρες. Ωστόσο, τα νερά μπορεί να μην υποχωρήσουν για πολλές ημέρες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των φραγμάτων.
Ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τους κατοίκους ωστόσο να μην εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν».

Η βροχή σταμάτησε σε μεγάλο μέρος της περιοχής, αλλά τα φουσκωμένα ποτάμια απειλούν ακόμη πόλεις και χωριά. Σε ορισμένα σημεία το νερό «κατέστρεψε κυριολεκτικά τα πάντα» αφήνοντας ένα τοπίο που θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών της Πολωνίας Ντάριους Κλίμτσακ.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του λόγω της καταιγίδας Boris, δεν πήγε στη σύνοδο του Βρότσλαβ, όπως και ο Ρουμάνος ομόλογός του, λόγω της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 2 δισεκ. ζλότι δηλαδή 470 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η βοήθεια θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.