Ελλάδα

Θα επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας - Πύργου

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναλειτουργίας σιδεροδρομικής γραμμής από την Πάτρα έως τον Πύργο σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Αναλυτικότερα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα με στελέχη του ΟΣΕ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Θεοχάρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάση Σχίζ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος, ο προαστιακός Πάτρα -Αχαγιά και το θεματικό τρένο Κατάκολο - Πύργος – Αρχαίο Ολυμπία.

Η πρώτη απόφαση που πάρθηκε αφορά την επαναλειτουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο. Ο ΟΣΕ, μάλιστα, υλοποιεί τις μελέτες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Στις μελέτες περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των σταθμών στους οποίους θα σταματά το τρένο. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη εκδώσει Πρόσκληση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται δε, για ένα έργο που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.

Τέλος, το έργο του Προαστιακού Πάτρας - Πύργου αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο τετράμηνο του 2019. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εργολαβία που αφορά τα τεχνικά μέρη της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στη μετρική γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου.