Ελλάδα

Στη φυλακή η 82χρονη για το σύγχρονο «Κωσταλέξι» - «Ήταν σκελετός, είχε σκασμένα χέρια και δόντια σάπια»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Η περιγραφή της εικόνας της Μαρίας που βίωσε ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι» μέσα στο ίδιο της το σπίτι από τα χέρια της γυναίκας που την φρόντιζε, όπως δόθηκε μέσα από τη μαρτυρία της γειτόνισσας που έγινε σωτήρας της, συγκλόνισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

«Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί» είπε η γυναίκα που την άκουσε, το 2014, να παρακαλά για φαγητό και νερό στο φωταγωγό του σπιτιού της, σε άθλια κατάσταση, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο.

Αυτό το «ιδιαίτερο παιδί» έπεσε θύμα της 82χρονης που κλαίγοντας αρνήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε τη Μαρία. «Όλα είναι ψέματα» είπε η ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς, ωστόσο, να πείσει το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε βέβαιος πως πρόθεση της 82χρονης και του συγκατηγορουμένου της ήταν ο θάνατος της Μαρίας για να καρπωθούν το διαμέρισμά της.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο και καταδίκασε την 82χρονη σε κάθειρξη 10 ετών δείχνοντας της τον δρόμο για τη φυλακή. Ο συγγενής, συγκατηγορούμενος της, καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς της θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Η Μαρία έμεινε ανάπηρη όταν μετά το θάνατο της γιαγιάς της θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της πηδώντας από το μπαλκόνι, ανέφερε καταθέτοντας στο δικαστήριο η γειτόνισσα της, η οποία πλέον είναι η δικαστική της συμπαραστάτρια.

Όλοι πίστευαν πως είχε τη φροντίδα που έπρεπε όταν το 2014 η Μαρία βρέθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της. «Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα... Μούδιασα. Μου είπε: "δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί"», είπε η μάρτυρας και στη συνέχεια περιέγραψε τις προσπάθειες της να τη βοηθήσει μέσω των αρμόδιων αρχών.