Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Στρατιωτικοί, λιμενικοί και ο 65χρονος ανάμεσα στους 29 υπόπτους- Καλούνται για εξηγήσεις

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ώρα για εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας.

Οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν την δική τους άποψη -με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης- για την φωτιά. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς κάλεσαν για κατάθεση οχτώ αξιωματικούς του Λιμενικού και του Στρατού.

Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο 65χρονος που φέρεται ότι έβαλε την... σπίθα για να ξεκινήσει η πυρκαγιά, από την περιοχή του Νταού Πεντέλης.

Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που έλαβαν κλήση από τους εισαγγελείς για ανωμοτί κατάθεση και έλαβαν προθεσμία είναι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι Ηλίας Ψινάκης και ο Ευ. Μπουρνούς αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Ψινάκης μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τις 7 Νοεμβρίου από τους εισαγγελείς με τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, εκ των δικηγόρων του να δηλώσει κατά την έξοδό του από το εισαγγελικό γραφείο, πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διατυπωθεί καμία θέση εκ μέρους του εντολέα του, αν πρώτα δεν μελετηθεί η δικογραφία.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς προσήλθε ο ίδιος στην εισαγγελία και έλαβε προθεσμία για τις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει το υπόμνημά του. Σε δήλωσή του ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως ο ίδιος και ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε όχι μόνο πριν την πυρκαγιά αλλά και μετά.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του: «Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου. Δεν προσήλθε η ίδια στην εισαγγελία αλλά ο δικηγόρος της.

Επιπλέον να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας έχει σχηματίσει ξεχωριστή δικογραφία για τις πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μετά από παραγγελία του πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.