Ελλάδα

Μάτι: Αυλαία στη δίκη σε δεύτερο βαθμό από μηδενική βάση - Μαραθώνιος για να μην παραγραφεί η υπόθεση

Μάτι: Αυλαία στη δίκη σε δεύτερο βαθμό από μηδενική βάση - Μαραθώνιος για να μην παραγραφεί η υπόθεση
Για δεύτερη φορά οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης οι 21 κατηγορούμενοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, μέσα σε λίγους μήνες.

Η δίκη για τη χειρότερη πυρκαγιά μέσα σε αστικό περιβάλλον στην ιστορία της χώρας, που οδήγησε στο θάνατο 104 ανθρώπους και τραυμάτισε τις ψυχές και τα σώματα δεκάδων άλλων, σηκώνει σήμερα αυλαία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση μόνο για 6 από τους 21 κατηγορούμενους, στο εδώλιο κάθονται εκ νέου και οι 21, μετά την εισαγγελική έφεση που άσκησε ο κ. Σπυρίδων Παππάς, για όλα τα σκέλη της δικαστικής απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι το Εφετείο θα εκδικάσει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 από μηδενική βάση για όλους τους εμπλεκόμενους, πρώην υψηλόβαθμους πυροσβέστες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας.

Θερινός δικαστικός μαραθώνιος

Η δίκη θα ξεκινήσει και θα συνεχίσει να διεξάγεται στη μεγαλύτερη αίθουσα που διαθέτει το Εφετείο Αθηνών, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στόχος της διοίκησης του Εφετείου είναι οι όσο το δυνατόν περισσότερες συνεδριάσεις, ακόμα μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο κίνδυνος για παραγραφή των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι πιο ορατός από ποτέ. Και αυτό γιατί στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία που «σημάδεψε» για πάντα τις ζωές των κατοίκων της ανατολικής Αττικής και μέσα στα επίμενα δυο χρόνια (8 χρόνια από την τέλεση των πράξεων) θα πρέπει και να έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό και να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση από τον τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας, που είναι ο Άρειος Πάγος.

Υπό αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας καθαρογράφηκε μέσα σε ένα μόλις μήνα, κατά παραγγελία της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα και με την απόφαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Χριστόφορου Λινού, να απαλλάξει από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της την πρόεδρο της έδρας, ώστε να καθαρογράψει την απόφαση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική απόφαση που καταδίκασε μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους για τους θανάτους 104 ανθρώπων, αριθμεί περίπου 8.500 σελίδες και περιγράφει διεξοδικά τις ευθύνες για τους καταδικασθέντες, αλλά και τους λόγους για το μη καταλογισμό ευθυνών για όσους αθωώθηκαν από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση της 29ης Απριλίου 2024 που ήγειρε τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, καταλογίστηκαν ποινικές ευθύνες σε 6 κατηγορούμενους, 5 πρώην υψηλόβαθμους πυροσβέστες και τον ηλικιωμένο οικοπεδούχο που έβαλε τη φωτιά. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 3 έως 111 χρόνια, από τα οποία εκτιτέα θεωρούνται μόνον τα 5. Οι υπόλοιποι 15 αθωώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους η Ρένα Δούρου και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί.

Αυτό βεβαίως που εξόργισε περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά εν γένει την κοινωνία, ήταν η μετατροπή της ποινής των κατηγορουμένων σε χρηματική, προς 10 € την ημέρα, παραμένοντας ελεύθεροι.