Ελλάδα

«Τραβάει το σχοινί» η Τουρκία: Μην επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα

photo: APE photo: APE
Η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχληση της για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και στο Ιόνιο.

Ενώ ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στην Άγκυρα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το το CNN Turk, διπλωματικές τουρκικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν προβληματική την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Τονίζουν χαρακτηριστικά πως «Οποιαδήποτε επέκταση στα 12 μίλια, ακόμα και στα ανοικτά των Αντικυθήρων θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Την πληροφορία για το κάλεσμα του Έλληνα Πρέσβη μετέδωσε το Reuters ως έκτακτο, επικαλούμενο το CNN Turk ενώ ειδησειογραφικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν εξαγγελίες για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα στο Ιόνιο.

Υπενθυμίζεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια όπως διεμήνυσε

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε.