Ελλάδα

Πάτρα: Υλοποίηση του ΕΣΠΑ Δ. Ελλάδας με στήριξη της επιχειρηματικότητας

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ παρουσιάστηκε σήμερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Υλοποιούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα που κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις. Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Επίσης αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις και τις αστικές αναπλάσεις των δήμων που έχουν δρομολογηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν ένα νέο, πιο ελκυστικό περιβάλλον, ικανό να λειτουργήσει αναπτυξιακά».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «πρωταρχικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη οικονομικά και κοινωνικά». Μιλώντας για τους ευρωπαϊκούς πόρους, επεσήμανε ότι «σε εποχές που τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι ασφυκτικά, αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδοτικών εργαλείων, όχι μόνο για να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και για να σταθεί όρθια η κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «η Περιφέρεια εξασφάλισε σημαντικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υλοποίηση πρωτοβουλιών που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο». Όπως εξήγησε, «αφορούν δράσεις για την υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξάλειψη κάθε διάκρισης κ.α.».

Από την πλευρά του, ο γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Φίρμπας, έκανε λόγο, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «για μεθοδικότητα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ», προσθέτοντας ότι «η επιλογή για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση». Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, χαρακτήρισε καλή πρακτική τη σύσταση και λειτουργία του δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η «επιχειρηματική ανακάλυψη και η έξυπνη εξειδίκευση θα συνεχίσουν να αποτελούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρίστος Γκόγκος, αναγνώρισε, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ότι «χρειάζονται βαθιές τομές, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα "κρατήσει" τους νέους στη χώρα μας». Στην πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης 'Αλκηστις Σταθοπούλου, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας». Τέλος, παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία, είπε ότι συνολική χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 507,7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 406,2 εκ. ευρώ αφορούν κοινοτική συνδρομή και τα 101,5 εκ. ευρώ εθνική συμμετοχή.