Ελλάδα

Η Ελλάδα «ντύθηκε στα λευκά» - Φωτογραφίες και βίντεο από τις περιοχές που χιόνισε

photo: thestival photo: thestival
Εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις στα υψόμετρα της χώρας μας και τα τοπία είναι πραγματικά μαγευτικά. 

Αναλυτικότερα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα είναι στα Τρίκαλα. 

Αυτή τη στιγμή η μεγάλη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα λιβάδια το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους, διαγράφοντας ένα κατάλευκο τοπίο.

trikala5

trikala6

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Πολλοί επισκέπτες με τις οικογένειες τους και φίλους άρχισαν να έρχονται από χθες να απολαύσουν το χιόνι και το μαγευτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί και σήμερα Κυριακή αναμένονται ακόμη πιο πολλοί.

trikala7

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από την έξοδο της Ελάτης προς Βλάχα, χιονοδρομικό κέντρο, Περτουλιώτικα λιβάδια, Περτούλι, μέχρι και το Περτούλι. Προς Νεραϊδοχώρι ο δρόμος είναι πιο καθαρός με λιγότερο χιόνι.

Τα πρώτα χιόνια, όμως, έπεσαν και στα ορεινά του νομού Λάρισας. 

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

elassona1

elassona2

Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν το πρωί στην περιοχή του Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης. 

Η χιονόπτωση μέσα στο χωριό ήταν ασθενής, ενώ λίγο πιο ψηλά, από το πάρκο κεραιών και πάνω, το χιόνι ήταν πιο έντονο.

 thessaloniki8

Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή στάθηκε αιτία να εγκλωβιστούν λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Βλάστη, περίπου 30 άτομα από σύλλογο της Κοζάνης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η εν λόγω ομάδα είχε ανεβεί για εκδρομή με τα αυτοκίνητά της και απεγκλωβίστηκε μετά από προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

kozani1

Όλα τα μέλη της είναι καλά στην υγεία τους.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχουν δημιουργηθεί στην Ημαθία, την Πέλλα και το Κιλκίς, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού που πλήττει τις περιοχές.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης - παγετού, απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους:

ΗΜΑΘΙΑ:

-Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης / Βέροιας / #Κοζάνης, από το 91ο χιλιόμετρο έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

-Επαρχιακή Οδός Βέροιας / #Σελίου, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου,

-Δημοτική Οδός Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών, από το 7ο χιλιόμετρο έως το #χιονοδρομικό_κέντρο και

-Δημοτική Οδός Νάουσας / Σελίου, από το 7ο χιλιόμετρο έως χιονοδρομικό κέντρο,

ΠΕΛΛΑ:

-Επαρχιακή Οδός Άρνισσας / Χιονοδρομικό κέντρο #Βόρρας, από το 17ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και

-δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς από το 7ο χιλιόμετρο έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας

ΚΙΛΚΙΣ:

- Επαρχιακή Οδός Καστανερής / Λιβαδίων.

Μετ΄εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Χωρίς ακτοπλοϊκές γραμμές βρίσκονται Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο σήμερα.

Οι άνεμοι στην περιοχή φθάνουν τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που κάνει απαγορευτικό τον απόπλου από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη και Πόρο προς Κυλλήνη και αντίθετα.

«Δεμένα» θα μείνουν, τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες, τα πλοία ανοιχτού τύπου ("παντόφλες"), που εκτελούν δρομολόγια Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας- Παξών, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, καθώς οι άνεμοι φτάνουν στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Σαρώνει η κακοκαιρία την Κρήτη

Προβλήματα σε περιοχές κυρίως της Ανατολικής Κρήτης προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί με βασικό χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις ειδικά στην περιοχή του Ηρακλείου.

Στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, υδροστρόβιλος «σήκωσε» θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε υποδομές.

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από "Αγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Χιόνι έπεσε σε Γαρδίκι, Πουγκάκια, Αργύρια, Μάρμαρα, Πυρά, Αθανάσιο Διάκο, Μαυρολιθάρι, Καστριώτισσα, στο Καταφύγιο Οίτης πάνω από την Παύλιανη και φυσικά στα Χιονοδρομικά Κέντρα της Στερεάς, στον Παρνασσό και το Βελούχι.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Πήλιο, με το βουνό των Κενταύρων στις ψηλότερες περιοχές του να ντύνεται στα λευκά. Στα Χάνια του Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγίζει τα 10 εκατοστά και η θερμοκρασία έχει πέσει στους -3 βαθμούς, ενώ η χιονόπτωση που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζεται κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, το χιόνι που πέφτει είναι πολύ πυκνότερο και το ύψος του ξεπερνά τα 15 εκατοστά, αλλά δεν είναι αρκετό για την λειτουργία του αθλητικού-χιονοδρομικού κέντρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου-Ζαγοράς. Στον Βόλο και την περιφέρειά του βρέχει κατά διαστήματα, το κρύο είναι αισθητό και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά στην πόλη τους 13 βαθμούς.