Ελλάδα

Εκτάκτως έρχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Στο τραπέζι θα τεθούν οι θέσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία του κλήρου.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr δεν αμβλύνει την δυσφορία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την μη ενημέρωσή του περί των συζητήσεων, αλλά και του κειμένου συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Νοεμβρίου όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Ιερά Σύνοδος. Οι αποφάσεις θα κρίνουν τη στάση του Οικομενικού Θρόνου.

Κύκλοι από το Φανάρι αναφέρουν, στην ίδια ιστοσελίδα, ότι είναι θεσμική υποχρέωση η ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εφόσον τα ζητήματα αφορούν ενέργειες που θα έχουν επίπτωση σε επαρχίες της Ελλάδος, οι οποίες υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι ο κ. Βαρθολομαίος έπρεπε να είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ μάλιστα υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κώστα Γαβρόγλου στο Φανάρι δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούμενη από τέσσερα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, τον νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής και εκπρόσωπο των κληρικών του νησιού, προκειμένου να συναντηθούν με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες.

Στην αντιπροσωπεία πιο συγκεκριμένα θα συμμετέχουν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, καθώς επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πρόδρομος Ξενάκης, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης πατέρας Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Η εξαμελής αντιπροσωπεία της Κρήτης θα μεταβεί στις 5:00 το απόγευμα της Κυριακής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μαρούσι για την προγραμματισμένη και προαναγγελθείσα συνάντηση με τον Κώστα Γαβρόγλου.

Τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι οι εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την επίμαχη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, και κυρίως η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους.

Η αντιπροσωπεία της Κρητικής Εκκλησίας θα παραμείνει στην Αθήνα και την Δευτέρα, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους τους.