Ελλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε το «παρών» στο παναναπηρικό συλλαλητήριο της Αθήνας

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Το «παρών» στο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), έδωσε η Περιφέρεια Αττικής η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια υπερασπίζεται και ενισχύει τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία, για την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής.

Στο συλλαλητήριο, το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, την Περιφέρεια εκπροσώπησε η αρμόδια περιφερειακή σύμβουλος Βιβή Τσαβαλιά η οποία επιχειρεί σταθερά μέσα από την Περιφερειακή κοινωνική πολιτική να δικαιώσει το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια υπερβαίνοντας δομικές αδυναμίες και θεσμικές ελλείψεις, στηρίζει δομές για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας συμπολιτών μας με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύει με 24,8 εκατομμύρια ευρώ το έργο 23 Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να εξασφαλίζουν για τρία χρόνια υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία. Με την εγκατάσταση διατάξεων σε παραλίες της Αττικής για την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Στηρίζοντας και διοργανώνοντας καθολικά προσβάσιμες πρωτοβουλίες, γιατί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων μας, χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης η Περιφέρεια συνέστησε, για πρώτη φορά, μέσα από διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, μια Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την καταγραφή των προβλημάτων, την ανάδειξή τους και την προώθηση προτάσεων και λύσεων τόσο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και προς την Κεντρική Κυβέρνηση. Μάλιστα, πρόσφατα (Κυριακή 18 Νοεμβρίου) διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Γυναίκες με Αναπηρία», με τη συμμετοχή πλήθους συλλόγων, σωματείων, φορέων, κατά την οποία μάλιστα κατατέθηκε «Ψήφισμα για τα Δικαιώματα Γυναικών με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις» που απευθύνθηκε σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμών δράσεων των ΟΤΑ προς όφελος των συμπολιτών μας με αναπηρία.