Ελλάδα

Ποιος είναι ο Σπύρος Βούγιας που διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει Υφυπουργός;

Ποιος είναι ο Σπύρος Βούγιας που διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει Υφυπουργός;
Ποιoς είναι ο Σπύρος Βούγιας με το «βαρύ» βιογραφικό;

Ο Σπύρος Βούγιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Γυμνασιακές σπουδές στο Β’ και Ε’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και πανεπιστημιακές, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα της ΧΑΝΘ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές (Masters) στο Imperial College του Λονδίνου και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Είναι καθηγητής στον τομέα Συγκοινωνιών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, όπου εργάζεται από το 1980 μέχρι σήμερα. Επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Berkeley των ΗΠΑ, στο Πολυτεχνείο του Παρισιού και στο Stevens Institute of Technology της Νέας Υόρκης.

Ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος την περίοδο του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης, της Πανεπιστημιακής κοινότητας, του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Υπήρξε δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης (1994-2006), Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1998 και του 2002, Βουλευτής Επικρατείας (2000-2004), Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2001-02), Βουλευτής Θεσσαλονίκης (2009-2012), Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010), Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2011-20012), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Ως συγκοινωνιολόγος, έχει εκπονήσει περισσότερες από 100 πολεοδομικές, συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει προτείνει την υλοποίηση του σύγχρονου τραμ, της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, των αποκλειστικών λωρίδων κίνησης των λεωφορείων κι ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ευγγραφέας τριών βιβλίων: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια Πεταλούδα» (1998), «Άδειες Κερκίδες» (2005) και «Περπατώντας Ανάμεσα» (2007). Παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Ελένη Κωνσταντίνου και πατέρας δύο παιδιών· της Αλεξάνδρας και του Ορέστη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις εκλογές στα Eklogikanews.gr