Ελλάδα

Προσοχή παιδιάτρων: Μην βάζετε τα πλαστικά τάπερ στα μικροκύματα και στο πλυντήριο πιάτων

photo: pexels.com photo: pexels.com
Σε έκθεση που δημοσίευσαν διαδικτυακά οι παιδίατροι-ερευνητές, εντόπισαν αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών στις χρωστικές, στα συντηρητικά και στα υλικά συσκευασίας τροφίμων.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες στα τάπερ αυξάνουν την πιθανότητα διαρροής επικίνδυνων χημικών ουσιών. Τα πλαστικά που πρέπει να αποφεύγονται, φέρουν τους παρακάτω κωδικούς ανακύκλωσης:

“3” που υποδηλώνει ότι περιέχουν φθαλικές ενώσεις (phthalates)

“6” που υποδηλώνει ότι περιέχουν για στυρένιο (styrene) και

“7” που υποδηλώνει ότι περιέχουν δισφαινόλες (bisphenols) Οι καλύτερες επιλογές είναι τα γυάλινα δοχεία ή οι συσκευασίες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τον κίνδυνο μόλυνσης μειώνει η επιλογή τροφών ολικής άλεσης έναντι επεξεργασμένων τροφών, καθώς και το πλύσιμο των χεριών και των φρέσκων λαχανικών κατά την προετοιμασία του φαγητού. Οι πρόσθετες χημικές ουσίες, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, αυτισμό, εγκεφαλική ανάπτυξη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και περιορισμένη μυϊκή μάζα και αντοχή των οστών. Προτιμήστε τα γυάλινα δοχεία ή οι συσκευασίες από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για την ασφάλεια της υγείας σας, αλλά και των παιδιών σας.