Ελλάδα

Εκλογές 2019: Υποχρεωτική για όλους η ψήφος - Ποιοι μπορούν να μην ψηφίσουν

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές 2019 το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τις ευρωεκλογές 2019.

Η ψηφοφορία στις εκλογές 2019 είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019. Ειδικά για τους έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2019.

Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς θα βάλω; Δείτε στον online διαδραστικό χάρτη εδώ

Εκλογές 2019: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυξάνει τη διαθεσιμότητα θέσεων στα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Εκλογές 2019: Οδηγός ψήφου από τα Dikaiologitika News - Όλες οι αλλαγές, πόσους σταυρούς θα βάλετε, πόσες μέρες άδεια δικαιούστε